(Παράφορα)
του Pierre Godeau
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
eperdument.jpg

Pierre Godeau, σκηνοθέτης
Η ιστορία με είχε συναρπάσει πολύ πριν την κυκλοφορία του μυθιστορήματος. Από τον Ιανουάριο του 2011 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η είδηση της σχέσης ενός διευθυντή φυλακών με μια από τις φυλακισμένες του, θεώρησα ότι ήταν σπουδαίο υλικό για να γίνει ταινία. Τότε φυσικά δεν είχα ιδέα ότι θα γινόμουν σκηνοθέτης ή ότι εγώ ήμουν αυτός που θα τη γύριζε.
Πρόκειται για μια ιστορία που λαμβάνει χώρα σε φυλακή, αλλά δεν είναι μια ταινία για τις φυλακές. Ωστόσο, για να δώσουμε και στην ερωτική σχέση περισότερη φόρα, έπρεπε να κάνουμε αισθητή την καταπίεση, την έλλειψη ελευθερίας, τη βία. Έπρεπε να δώσουμε όμως και μια ελπίδα, ένα όνειρο για αυτούς τους δύο πίσω από το ψυχρό τσιμέντο. Το όνειρο και των δύο είναι η απόδραση, αλλά σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό για τον καθένα.

Guillaume Gallienne, ηθοποιός
Όταν συνάντησα τον Πιέρ Γκοντό/ Pierre Godeau, συνειδητοποίησα ότι ήθελε να αποστασιοποιηθεί από την αφηγηση και να κάνει μια πολύ προσωπική ταινία. Είχα δει την πρώτη του ταινία Juliette, και μου άρεσε πολύ. Υπάρχει κάτι πολύ τραγικό στη μοίρα αυτού του άντρα. Νοιώθει ότι έχασε το κάλεσμα του, ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δουλειά του. Η δυσαρέσκεια του δεν πηγάζει από το γάμο του, έρχεται από βαθιά απόγνωση και ναρκισσισμό- και τα δύο πράγματα που ήθελα να εξερευνήσω. Αυτός ο άντρας δε μπορεί να περάσει απλά μια κρίση, θα πρέπει να καταστραφεί. Δεν είναι κακός κατά βάση, αλλά δε μπορεί να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα που τον κατακλύζουν. Ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί σ’ αυτή τη θέση που αισθάνεται ανήμπορος- τη μόνη στιγμή που μπορεί κάποιος να αφεθεί πραγματικά. Είναι θλιβερό, αλλά και συγκινητικό ταυτόχρονα.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)