(Το κορίτσι δίχως χέρια)
του Sébastien Laudenbach
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_la-jeune-fille-sans-mains.jpg

Βασισμένο σε ένα λιγότερο γνωστό παραμύθι των αδελφών Grimm, το La Jeune fille sans mains /The Girl Without Hands ζωντανεύει με έναν πρωτότυπο γραφιστικά τρόπο μια μεσαιωνική φαουστική ιστορία. Ταινία κινουμένων σχεδίων κυρίως για ενήλικες, η πρώτη μεγάλου μήκους του  Sébastien Laudenbach αποδίδει με έναν ιδιαίτερο μινιμαλιστικό και ευφάνταστο τρόπο την αιώνια πάλη του καλού ενάντια στο κακό. Χωρισμένη σε τρία κεφάλαια η αφήγηση έχει στο επίκεντρο την όμορφη κόρη ενός φτωχού μυλωνά, ο οποίος πουλάει την ψυχή του στο διάβολο προκειμένου να επιβιώσει. Ακούσια μέρος της συμφωνίας αυτής είναι και η επώνυμη ηρωίδα, η οποία εξαιτίας της αγνότητάς της και της μικροψυχίας του πατέρας της θα χάσει σε μια σκηνή απίστευτης βιαιότητας και τα δυο της χέρια. Η ταινία παρακολουθεί την εναγώνια περιπλάνηση και τις περιπέτειες της ακρωτηριασμένης κοπέλας, τις συναντήσεις της με ξωτικά, πρίγκιπες αλλά και δαίμονες, έως τη στιγμή της τελικής δικαίωσης.
Με έντονες επιρροές από το καλλιτεχνικό ρεύμα του φωβισμού στη ζωγραφική αλλά και από καλλιγραφικά έργα ασιατικής τέχνης, κυρίως γιαπωνέζικες ξυλογραφίες, οι μορφές εμφανίζονται απλουστευμένες στη φόρμα και με έντονη ελλειπτικότητα στο σχεδιασμό. Σώματα, αντικείμενα και στοιχεία της φύσης χορεύουν ως χοντρές ευλύγιστες πινελιές στην επίπεδη επιφάνεια, καταργώντας τη συμμετρία και την πιστή αναπαράσταση. Μέσα από την ελαστικότητα των μορφών, την εξαφάνιση του περιγράμματος και την παραμόρφωση των γραμμών δίνεται μια δισδιάστατη υπόσταση  στις φιγούρες και προβάλλεται εντονότερα η διάκριση εσωτερικού-εξωτερικού, ψυχής-σώματος. Κι ενώ συχνά το εξωτερικό περίβλημα χάνεται, το εσωτερικό, παλλόμενο και σκουρότερο χρωματικά, παραμένει. Μια τεχνική που σε συνδυασμό με την ονειρική μουσική του Olivier Mellano προσδίδει στην ταινία  του Laudenbach, παρά το λιτό και κοφτό τρόπο απεικόνισης,  μια γλυκιά αέρινη μελαγχολία.
Εμποτισμένο με στοιχεία αρχέγονης ομορφιάς αλλά και βιαιότητας το  The Girl Without Hands είναι ένα παραμύθι που δίνει έμφαση στη λαχτάρα της ομώνυμης ηρωίδας για ζωή, αποθεώνοντας με έναν ιδιαίτερα αυτοσχεδιαστικό αλλά και ποιητικό τρόπο την τελική επικράτηση της αγνότητας και της καλοσύνης.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου  [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]