(Όλοι οι άλλοι)
της Maren Ade
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_alle-anderen.jpg

«Σκηνές από μια σχέση» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτής της εξαιρετικής μελέτης πάνω στη σχέση ενός ζευγαριού γύρω στα τριάντα, της Γερμανίδας σκηνοθέτιδος Maren Ade.
Ο Chris και η Gitti περνάνε τις διακοπές τους στη Σαρδηνία, άλλοτε χαλαρώνοντας δίπλα στην πισίνα κι άλλοτε πειράζοντας ο ένας τον άλλον, πάντα απομονωμένοι από τον έξω κόσμο. Οι χαρακτήρες τους διαφορετικοί. Λιγομίλητος και πιο στοχαστικός ο Chris κατέχεται από μια μελαγχολία,απόρροια μιας επαγγελματικής αλλά και υπαρξιακής κρίσης. Εξωστρεφής και πιο δυναμική η Gitti εκφράζει τις επιθυμίες και τα συναισθήματά της άμεσα, μ' έναν τρόπο σχεδόν τολμηρό. Τα πρώτα προβλήματα διαγράφονται ήδη πριν εμφανιστούν “οι άλλοι”, ένα φιλικό ζευγάρι που αντιπροσωπεύει ό,τι ακριβώς δεν είναι οι δυο ήρωες. Και τότε οι αψιμαχίες εξελίσσονται σε πόλεμο μέχρι τελικής πτώσης. Ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος όχι μόνο με το ταίρι του αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Πόσο πρόθυμος είναι τελικά να δοθεί κανείς σε μια σχέση; Να προσαρμοστεί στις ανάγκες του άλλου και να προσπαθήσει να τον γνωρίσει πραγματικά; Με δραματουργική ακρίβεια, ανεπιτήδευτη φυσικότητα στους διαλόγους και μια διάθεση που περνάει διαδοχικά από το κωμικό στο τραγικό η σκηνοθέτις καταφέρνει να αποδώσει τις αγωνίες, τα αδιέξοδα και τις ανασφάλειες μιας γενιάς που δυσκολεύεται να βρει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]