(Κάτω απ’ την άμμο)
του Martin Zandvliet
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_under-sandet.jpg

Μια ιστορία που εκτυλίσσεται τον Μάιο του 1945, λίγες ημέρες μετά το τέλος του πολέμου, και αφηγείται το πώς μια ομάδα Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου οδηγήθηκαν στη Δανία και υποχρεώθηκαν να αφοπλίσουν τις δύο εκατομμύρια νάρκες που είχαν θάψει οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά μήκος της Δυτικής ακτής. Επικεφαλής αυτών των εξασθενημένων νεαρών ανδρών που έχουν αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα είναι ο Λοχίας Καρλ Λέοπολντ Ράσμουσεν. Όπως και τόσοι άλλοι Δανοί συμπατριώτες του, έτσι κι ο ίδιος τρέφει ένα βαθύ μίσος για τους Γερμανούς, μετά από τις κακουχίες που υπέφεραν κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων της κατοχής. Αφήνει την οργή του να ξεσπάσει στους αιχμαλώτους, ώσπου μια μέρα ένα τραγικό συμβάν θα τον κάνει ν’ αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τον εχθρό – ακόμα κι αν είναι πια πολύ αργά.
Ο Martin Zandvliet, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει:"Ήθελα να κάνω μια ταινία για την σκοτεινή σελίδα της πολεμικής ιστορίας της Δανίας. Συνήθως ακούμε για το πόσο καλοί ήμασταν, πόσο βοηθούσαμε. Πιστεύω ότι όλα τα έθνη έχουν τη σκοτεινή πλευρά τους. Και έτσι ξεκίνησα να ερευνώ.
(...) Όταν ανακάλυψα για πρώτη φορά ότι εξανάγκαζαν τους Γερμανούς να πηγαίνουν στην ακτή και να την καθαρίζουν από τις νάρκες, άρχισε να με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η ιστορία. Ήταν φρικτό που έβαζαν παιδιά να κάνουν αυτή τη δουλειά. Πάντα πίστευα ότι οι Γερμανοί έπρεπε να καθαρίσουν μόνοι τους τις νάρκες που είχαν τοποθετήσει, αλλά έπρεπε να είναι παιδιά;
(...) Δεν έχει γραφτεί ούτε ένα ιστορικό βιβλίο γι’ αυτό το περιστατικό. Αισθάνθηκα ότι ήταν ένα ζήτημα που δεν ήθελε κανείς να αγγίξει. Ευτυχώς, στις μέρες μας, υπάρχει πλέον συζήτηση και μπορεί να γραφτεί κάποια μελέτη".

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, δελτίο τύπου)