(Βερολίνο, αντίο)
του Fatih Akin
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_tschick.jpg

Η ταινία αποτυπώνει τον κόσμο των εφήβων, ένα κόσμο ανάμεσα στην παιδικότητα και την ενήλικη ζωή, με όλες τις προκλήσεις και συγκρούσεις που αυτό εμπεριέχει.
Ο 14χρονος Μάικ προέρχεται από μία πλούσια μεγαλοαστική οικογένεια του Βερολίνου. Η μητέρα του είναι αλκοολική και βρίσκεται σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ ο πατέρας του περνά τις διακοπές του με την γραμματέα του. Ο καινούργιος του συμμαθητής o Τσικ έχει καταγωγή από τη Ρωσία. Οι δύο τους αποφασίζουν να πάνε διακοπές μαζί, με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο.
Βασισμένο στο best-seller του Wolfgang Herrndorf,  η ταινία είναι ένα ταξίδι ζωής για δύο έφηβους που διασχίζουν την Ανατολική Γερμανία. Ένα ταξίδι γεμάτο απρόοπτα, χιούμορ, ένταση και περιπέτεια.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Fatih Akin, δηλώνει: «Tα γυρίσματα ήταν τα πλέον εξοντωτικά που έχω κάνει. Ίσως παρόμοια ήταν η κατάσταση στην ταινία «Μαζί Ποτέ». Δεν είχαμε χρόνο να δούμε τι κάνουμε σωστά και τι λάθος, έπρεπε απλά να συνεχίζουμε.»
Ο Wolfgang Herrndorf, συγγραφεάς του βιβλίου «Βερολίνο, γεια» στο οποίο βασίζεται το σενάριο, γράφει: "Έτσι λοιπόν είχε η κατάσταση τώρα: "Αφού ταξιδέψαμε εκατοντάδες χιλιόμετρα στα μήκη και πλάτη της Γερμανίας, περάσαμε την άβυσσο πάνω από ρημαγμένες γέφυρες, γίναμε ο κινούμενος στόχος του Χορστ Φρίκε, διασχίσαμε πλατώματα, γκρεμοτσακιστήκαμε, το αυτοκίνητό μας αναποδογύρισε πέντε φορές και δεν πάθαμε ούτε γρατσουνιά, έρχεται τώρα ένας ιπποπόταμος μέσα από τους θάμνους και διαλύει το πόδι του Τσικ μ’ έναν πυροσβεστήρα".

(δ.τ.)