(Η τελετή)
του Claude Chabrol
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_ceremonie.jpg

Η Σοφί, μια εσωστρεφής κοπέλα, εργάζεται ως υπηρέτρια στο σπίτι της μεγαλοαστικής οικογένειας, στα προάστια του Παρισιού. Εργατική και υπάκουη, η Σοφί προσπαθεί να κρύψει από τα αφεντικά της ότι είναι αναλφάβητη. Σύντομα, θα γίνει φίλη με τη Ζαν την ταχυδρόμο, μια αντισυμβατική, αλλόκοτη και αλλοπρόσαλλη γυναίκα, που θα προσπαθήσει να τη στρέψει εναντίον των εργοδοτών της. Η συμπεριφορά της Σοφί απέναντι στους εργοδότες της θα αρχίσει, κάτω από την επιρροή της Ζαν, σταδιακά να αλλάζει και τα πράγματα δεν θα αργήσουν να πάρουν τραγική τροπή, όταν θα αποκαλυφθεί το μυστικό της.
Ο σκηνοθέτης της Nouvelle Vague, Κλοντ Σαμπρόλ, σκηνοθετεί με μεγάλη μαεστρία αυτό το ατμοσφαιρικό δραματικό θρίλερ, όχι μόνο χωρίς να κρύβει τις επιρροές του, αλλά αποτίνοντας φόρο τιμής στον κινηματογράφο του Άλφρεντ Χίτσκοκ και του Φριτς Λανγκ.
«Ο Σαμπρόλ δεν είναι απ' αυτούς που διαχέονται στις ταινίες τους, απ' αυτούς που φέρουν την υποκειμενικότητά τους επιδεικτικά (...) Η τέχνη του είναι μια τέχνη ξεσκεπάσματος, που εκδηλώνεται μέσα από μια ακριβή παρατήρηση των κωδίκων, των τελετουργιών και των σχέσεων εξουσίας. Υπάρχει κάτι σαν ένα δηλητήριο που σε λίγο θα κάνει τα πλαίσια να διαλυθούν. Ο Σαμπρόλ, ανατρεπτικός κινηματογραφιστής; Διακριτικά, αλλά υπέρτατα ανατρεπτικός» γράφει ο Τιερί Ζους στο Cahiers du Cinema στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του 1995.
Η Iζαμπέλ Υπέρ στο ρόλο της εκδικητικής και πικρόχολης Ζαν είναι εξαιρετική.
Το σενάριο της Τελετής προέρχεται από μυθιστόρημα της  Ruth Rendell.
Με τους: Isabelle Huppert, Sandrine Bonnaire, Jacqueline Bisset. Έγχρωμη, 112΄

(δ.τ.)