(Η γιορτή της Μπαμπέτ)
του Gabriel Axel
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_babettes-feast.jpg

Στη Δανία του 19ου αιώνα, σ' ένα απομακρυσμένο φτωχικό ψαροχώρι, ζουν δύο καλόκαρδες γεροντοκόρες αδελφές, θυγατέρες του προτεστάντη πάστορα και ιδρυτή μιας αυστηρής και κλειστής θρησκευτικής κοινότητας. Οι δυο γυναίκες έζησαν δίπλα στον πατέρα τους μία λιτή και εντελώς στερημένη από χαρές και απολαύσεις ζωή. Μέχρι που κάποιο βράδυ εμφανίζεται μία μυστηριώδης γυναίκα, η Μπαμπέτ, πρόσφυγας από τη Γαλλία, κυνηγημένη από την αντεπανάσταση στο ταραγμένο Παρίσι της Κομμούνας. Ζητά καταφύγιο από τις δύο γυναίκες, οι οποίες την κρατούν κοντά τους ως οικονόμο για 14 ολόκληρα χρόνια. Όταν κάποια στιγμή η Μπαμπέτ δέχεται την εύνοια της τύχης και κερδίζει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στο λαχείο, φεύγει για τη Γαλλία με σκοπό να ετοιμάσει μία έκπληξη στις δύο αδελφές: ένα «γαλλικό» δείπνο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πάστορα.

Η ταινία αποτυπώνει υποβλητικά την ατμόσφαιρα της εποχής και του τόπου, ενώ η σχέση των τριών γυναικών καταγράφεται καίρια και λιτά με μικρές, έξυπνα στημένες σκηνές, αίσθηση του χιούμορ και μετρημένη συγκίνηση, μέχρι που η ιστορία μπαίνει στην τελική της ευθεία: το γεύμα που ετοιμάζει η Μπαμπέτ (ερμηνευμένη εξαιρετικά από τη Στεφάν Οντράν) για να ευχαριστήσει τις αδελφές που την περιέθαλψαν. Όταν φτάνει η ώρα που θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι, το φτωχικό ψαροχώρι και οι κάτοικοί του, που μέχρι τότε υπηρετούσαν την βούληση του θεού μέσα από την στέρηση και την αυτοθυσία, θα απογειωθούν στο βασίλειο της ευδαιμονίας, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν. Σιγά-σιγά στην διάρκεια του γεύματος το φαγητό θα ευφράνει τις στερημένες καρδιές και οι καλεσμένοι της Μπαμπέτ (που ήταν σεφ του διάσημου Café des Anglais στο Παρίσι), θα γευτούν τον Παράδεισο επί της Γης. Η ταινία αποτελεί μία καυστική σάτιρα ενάντια στον προτεσταντισμό και στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και είναι ένας ύμνος στις υλικές και εξόχως αμαρτωλές απολαύσεις της ζωής. Βασισμένο στο διήγημα της Κάρεν Μπλίξεν, το φιλμ του Γκάμπριελ Αξέλ που τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1987, απογειώνει αισθήσεις και συναισθήματα και μαγειρεύει το νοστιμότερο γεύμα που έχει σερβιριστεί ποτέ στο σινεμά.

Η γιορτή της Μπαμπέτ / Babette’s Feast / Babettes gæstebud
Σκηνοθεσία: Γκάμπριελ Αξέλ / Gabriel Axel. Σενάριο: Gabriel Axel, Karen Blixen. Με τους: Stéphane Audran, Bodil Kjer, Birgitte Federspiel. Έγχρωμη, 102΄
(Δανία, 1987)

(δ.τ.)