(Κυριακάτικο ψάρεμα)
του Adrian Sitaru
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_kyriakatiko-psarema.jpg

Μια μέρα στην εξοχή που πολλά θα μπορούσαν να είχαν συμβεί

Κάπου στη Ρουμανία, μια Κυριακή στην εξοχή. Ένα ζευγάρι παράνομων εραστών, ο Μιχάι και η παντρεμένη ερωμένη του, η Μίχα, απομακρύνονται από την πόλη με το αυτοκίνητο αναζητώντας κάποιο ήσυχο μέρος για πικ νικ.
Καθ’ οδόν συζητούν για τις προοπτικές της σχέσης τους, τη μία μιλούν γι’ αυτά που τους ενώνουν, την άλλη γι’ αυτά που τους χαλάνε.
Περνούν από κάποιο μέρος που κάνουν πιάτσα στην ύπαιθρο κάποιες πόρνες και τις σχολιάζουν.
Λίγο αργότερα, σε έναν ερημικό χωματόδρομο, δίπλα στο δάσος, καθώς καυγαδίζουν έντονα, δεν προσέχουν το δρόμο και θα χτυπήσουν με το αυτοκίνητο μια κοπέλα. Κάνοντας το τεστ με το καθρεφτάκι διαπιστώνουν ότι η κοπέλα δεν ανασαίνει και καυγαδίζουν πάλι για το τι πρέπει να κάνουν, η Μίχα δεν θέλει να μπλέξουν με την αστυνομία και να μάθει ο άντρας της ότι βρισκόταν με τον Μιχάι.
Αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το πτώμα μέσα στο δάσος. Η κοπέλα όμως «ανασταίνεται», ευτυχώς χωρίς να θυμάται τι έγινε κι εκεί που πάνε να την  αποζημιώσουν με χρήματα για το ατύχημα, εμφανίζεται ένας κυνηγός, κάτι σαν αγροφύλακας, που τους τρομάζει και τους αναγκάζει να προσποιηθούν πως η κοπέλα είναι παρέα τους κι έχουν έρθει όλοι μαζί για πικ νικ.
Έτσι θα καταλήξουν οι τρεις τους, ο Μιχάι, η Μίχα και η κοπέλα, που τους λέει πως ονομάζεται Άννα, να κάνουν πικ νικ στις όχθες ενός ποταμού πιο πέρα απ’ το δάσος. Εκεί θα αρχίσει ένα παράξενο παιχνίδι χειραγώγησης των δυο τους από την Άννα, που ερωτοτροπώντας μια με τον έναν και μια με τον άλλο και καρφώνοντας τον έναν στον άλλον, θα τους κάνει να αποκαλυφθούν ως χαρακτήρες αλλά και να τολμήσουν να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν. Σαν να ’ναι αυτή η παράξενη κοπέλα κάτι σαν νεράιδα ή ξωτικό του δάσους που παρεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων.
Εμφανίζεται μετά κι ένας άντρας εκεί στο ποτάμι, με ένα δικό του αυτοκίνητο, που φαίνεται να γνωρίζει την κοπέλα καλά, αλλά καθώς την αποκαλεί με άλλο όνομα το μυστήριο πυκνώνει περισσότερο γύρω από αυτήν.
Στο φινάλε, καθώς το ζευγάρι μπαίνει στο αυτοκίνητο για να επιστρέψει, κάνει επιτέλους αυτό για το οποίο ήρθε σε αυτήν την ερημιά: κάνει έρωτα, μέσα στο αυτοκίνητο. Κι ενώ μετά αποχωρεί, ένα άλλο αυτοκίνητο πλησιάζει από μακριά και φαίνεται, παρόλο που ήδη νυχτώνει, σαν η ιστορία αυτή με την μυστηριώδη κοπέλα  να πρόκειται να επαναληφθεί…
Πρόκειται για μια παράξενη ταινία που από ένα σημείο και μετά ανοίγει θαρρείς κάθε τόσο εναλλακτικές δυνατότητες αφηγηματικής συνέχειας: θα μπορούσε να εξελιχθεί από σπλάτερ, μέχρι ψυχολογικό θρίλερ ανταγωνισμού ανάμεσα σε ένα ερωτικό  τρίγωνο, μέχρι σε αισθησιακή ταινία με σεξουαλικές ανταλλαγές, με δραματικές εντάσεις ή κωμικές εκτροπές κ.ο.κ., ενώ παραμένει εντέλει μια ιστορία καθημερινών ανθρώπων που έζησαν μια μέρα στην εξοχή, μετά από κάποια απρόοπτη γνωριμία, μια εμπειρία σαν παραμύθι. Που θα αναρωτιούνται αργότερα, ίσως για χρόνια, αν τους συνέβη στ’ αλήθεια.
Το σενάριο, βασισμένο δραματουργικά κυρίως στις συνεχείς παλινωδίες των δύο βασικών χαρακτήρων μέσα από τους διαλόγους και τις «αντιστροφές» των ρόλων, θα μπορούσε να παιχτεί άνετα και στο θέατρο, χωρίς καμιά διασκευή, αν και διαδραματίζεται όλο σε εξωτερικούς χώρους. Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να ξαναγυριστεί σε ταινία με έμφαση σε άλλες στιγμές, σε διαφορετικές χώρες, με άλλους ηθοποιούς (δεν μιλάω για ριμέικ).  
Το κοινωνικό του σχόλιο της ιστορίας προκύπτει έμμεσα από το πώς αντιδρούν και πώς βιώνουν  δύο άνθρωποι της πόλης έξω στη φύση, μακριά από τις συμβάσεις που έχουν συνηθίσει, τόσο την επαφή μεταξύ τους όσο και με κάποια αλλούτερα πλάσματα που συναντούν εκεί στην ερημιά «όπου όλα είναι δυνατά να συμβούν».

Σωτήρης Ζήκος

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ / PESCUIT SPORTIV / HOOKED
Ρουμανία-Γαλλία, 2008
Σκηνοθεσία: Aντριάν Σιτάρου /Adrian Sitaru Σενάριο: Adrian Sitaru, βασισμένο σε μια ιδέα του Radu Jude, Ηθοποιοί: Adrian Titieni, Ioana Flora, Maria Dinulescu, Alexandru Georgescu, Sorin Vasilescu