(Eρωτική αναπαράσταση)
του Christoffer Boe
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_reconstruction.jpg

 H ταινία αναπαριστά: αποδομεί και αναπλάθει την ιστορία ενός έρωτα που γεννιέται από μια τυχαία συνάντηση και καταλήγει από κακό συγχρονισμό (η κατάρα του έρωτα) στο χωρισμό, στη διάρκεια μιας μέρας γεμάτης απρόοπτα και εντάσεις πάθους, στην Κοπεγχάγη.
Ο Άλεξ μπαίνει σε ένα μπαρ και βλέπει μια όμορφη γυναίκα να κάθεται μόνη. Την πλησιάζει και της πιάνει κουβέντα σαν να γνωρίζονταν και από πριν, μετά της λέει το όνομα του κι αυτή το δικό της, Εϊμέ, παραγγέλνουν καφέ. Υπάρχει μια παράξενη οικειότητα ανάμεσα τους, στα ερωτικά βλέμματα που ανταλλάσσουν. Αυτό είναι άραγε το ξεκίνημα της ιστορίας τους ή η στιγμή του αποχωρισμού τους; Εξαρτάται, αφού πρόκειται για ταινία, από την αφηγηματική τροπή στην οποία θα τοποθετηθεί αυτή η σκηνή. Εξάλλου στο παιχνίδι του έρωτα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και η επιστροφή: το τέλος ξαναγίνεται αρχή ή η απόπειρα μιας νέας αρχής καταλήγει πια οριστικά στο χωρισμό.
Πάνω σε αυτή τη βασική σκηνή που επαναλαμβάνεται σε παραλλαγές, κτίζεται η κινηματογραφική αναπαράσταση της ερωτικής ιστορίας. Τα κεντρικά πρόσωπα είναι τέσσερα, δύο ζευγάρια: Η Εϊμέ και ο συγγραφέας σύζυγός της Όγκαστ που μόλις έχουν φτάσει στην Κοπεγχάγη και μένουν στο ξενοδοχείο Χίλτον. Ο Άλεξ ο φωτογράφος και η αγαπημένη του Σιμόν. Οι παρουσίες τους στην πόλη εντοπίζονται σε κατόψεις αεροφωτογραφιών για να φανούν οι διαδρομές τους σε ένα λαβύρινθο που θα ενώσουν τυχαία τις μοίρες τους. Η καθοριστική συνάντηση του Άλεξ με την Εϊμέ θα γίνει στο σταθμό του μετρό -όπου καταφθάνει καθυστερημένη και η Σιμόν-, καθώς θα σταθούν αντικριστά να θαυμάσουν το μαγικό που κάνει ένας τύπος με ένα αιωρούμενο τσιγάρο και θα διασταυρώσουν τα βλέμματά τους. Από εκεί και μετά ο Άλεξ θα παρατήσει την Σιμόν και θα ακολουθήσει την (καρδιά του) όμορφη άγνωστη μέχρι το μπαρ, όπου θα γνωριστούν και θα καταλήξουν μετά να κάνουν έρωτα στο ξενοδοχείο. Όταν ο Άλεξ ξυπνήσει πρώτος, θα πρέπει να επιλέξει: 1.Να φύγει χωρίς ένα αντίο και η ιστορία να τελειώσει εκεί. 2.Να περιμένει να ξυπνήσει η Εϊμέ για να δοθεί μια συνέχεια, με κίνδυνο όμως να μη βρίσκουν τι να πουν ή τι να κάνουν μαζί. 3.Να της αφήσει μήνυμα για ένα ραντεβού αργότερα, σαν αρχίζουν πάλι από την αρχή. Κάνει την τρίτη επιλογή αλλά τρέχει να βρει την αγαπημένη του Σιμόν σαν να θέλει έτσι να σωθεί. Για να ανακαλύψει ότι δεν ανήκει πια στο σύμπαν της προηγούμενής του ζωής, δεν τον αναγνωρίζει κανείς: μια μεταφορά που στην ταινία αναπαριστάνεται ως κυριολεξία. Αλλά αυτή είναι η μαγεία και ο πόνος του έρωτα.

Σωτήρης Ζήκος

Eρωτική αναπαράσταση / Reconstruction Σκηνοθεσία: Kρίστοφερ Mπόε. Σενάριο: Kρίστοφερ Mπόε, Mόγκενς Pούκοφ. Φωτογραφία: Mανουέλ Aλμπέρτο Kλάρο. Mοντάζ: Mίκελ Nίλσεν, Πέτερ Mπραντ. Hθοποιοί: Nικολάι Λίε Kάας, Mαρία Mπονεβί, Kρίστερ Xένρικσον, Nίκολας Mπρο.