του Armando Iannucci
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_the-death-of-stalin.jpg

 Armando Iannucci, σκηνοθέτης
Όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας είναι πολύ σκληροί και ασυναίσθητοι, ωστόσο ο θεατής καταφέρνει να συμπαθήσει κάποιους περισσότερο από άλλους. Έτσι επιθυμούσα το κοινό να θυμηθεί ότι οι συμπεριφορές και οι πράξεις των χαρακτήρων αυτών είχαν καταστροφικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους. Ήξερα ότι έπρεπε να δείξουμε μεγάλο σεβασμό για το γεγονός ότι εκατομμύρια ανθρώπων σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν  και αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο μπορεί κανείς να αστειευτεί. Είναι κάτι το οποίο έπρεπε οπωσδήποτε να αναγνωρίζουμε και να θυμόμαστε σε κάθε στάδιο της ταινίας.
(...) «Ο Θάνατος του Στάλιν» μπορεί να συνέβη ουσιαστικά 60 χρόνια πριν, όμως προσφέρει πολλά σημαντικά μαθήματα για την πολιτική του σήμερα. Είχα αρχίσει να συζητώ να γυρίσω την ταινία δύο ή τρία χρόνια πριν, όταν κανείς δεν ήξερε για το Brexit ή για τον Τραμπ. Εκείνη την περίοδο αναζητούσα διακαώς να καταπιαστώ με κάτι που να έχει να κάνει με τη δικτατορία, τον ολοκληρωτισμό και το πώς γενικά μια χώρα μπορεί να τρομοκρατηθεί από μια προσωπικότητα μόνο, χωρίς να είναι απαραίτητα χαρισματική, φτάνει να έχει έναν κύκλο χειραγώγησης. Φυσικά και δεν υπήρχε εξαρχής σκοπός να υπάρξει παραλληλισμός με την εκλογή του Τραμπ και το Brexit, αλλά εντέλει κατέληξε να υφίσταται μια ενδιαφέρουσα ηχώ στην ταινία.

Kevin Loader, παραγωγός
Οι ηθοποιοί έδωσαν ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού τους στην πορεία των γυρισμάτων. Υπήρξε μια παρατεταμένη περίοδος από πρόβες που διήρκησε αρκετές εβδομάδες, κι έτσι αυτές απέδωσαν στη μεγάλη οθόνη. Ήταν πολύ βασικό οι ηθοποιοί να μαζεύονται, να βρίσκονται και να συζητάνε το υλικό της ταινίας προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα, έτσι ώστε να εισέλθουν και στην πολιτική πραγματικότητα που ήταν το κυρίως φόντο αυτού που έμελλε να κάνουν.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)