(Everybody Knows)
του Asghar Farhadi
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_todos-lo-saben.jpg

Μια επιστροφή στο γενέθλιο τόπο, μια εξαφάνιση που αποδεικνύεται ότι είναι απαγωγή, τα μυστικά του παρελθόντος (που δεν είναι και τόσο κρυφά): την ατμόσφαιρα ενός ψυχολογικού θρίλερ ισπανικής κοπής αναπαράγει ο ιρανός δημιουργός υπό τον εκτυφλωτικό ήλιο της Ισπανίας το καλοκαίρι.
Τα κεντρικά πρόσωπα του δράματος που κλιμακώνεται σαν αστυνομικό μυστήριο είναι μια νεαρή μητέρα που επιστρέφει στο πατρικό της για το γάμο της αδελφής της –την υποδύεται η Penélope Cruz - και ο παλιός της φίλος και εραστής, τώρα παντρεμένος –τον υποδύεται ο Javier Bardem. Το δε επεισόδιο που πυροδοτεί την αφήγηση είναι η απαγωγή της κόρης της και συνέπεια αυτής ο εκβιασμός. Ό, τι διαπραγματεύεται η αφήγηση σ’ ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι τα της απαγωγής και του εκβιασμού, οι αναταράξεις που προκαλούνται στο οικογενειακό τοπίο. Ενώ, παράλληλα, ένα σημαντικό μέρος της αφήγησης καταλαμβάνει το «μυστήριο», δηλαδή το ποιος το έκανε. Και εδώ, το δράμα καταλήγει σ’ ένα τυπικό «whodunit».
Με  το μυστήριο της απαγωγής ο ιρανός δημιουργός είναι εξοικειωμένος - Darbareye Elly (2009)- όσο και με τις περιπλοκές και αναταράξεις του οικογενειακού τοπίου που τροφοδοτούνται από εξωτερικά γεγονότα.  Ο λαμπερός ήλιος της ιβηρικής χερσονήσου διαλύει τα πάντα και γι’ αυτό ο δημιουργός της ταινίας Aghar Farhadi αναγκάζεται να καταφύγει στους σκιερούς χώρους ενός μεσοαστικού σπιτιού σε μια επαρχιακή κωμόπολη για να μπορέσει να οικοδομήσει το μυστήριό του. Ωστόσο, ακόμα και σ’ αυτούς τους κλειστούς και σκιερούς χώρους,  οι εντάσεις και ο δυναμισμός της μεσογειακής (οικογενειακής)  ζωής που τόσο συναρπαστικά απεικονίζει στη σκηνή του γαμήλιου γλεντιού μοιάζουν να αποσπούν τον δημιουργό από το πεδίο  του οικογενειακού δράματος, δεν τον αφήνουν να αναπτύξει τη ρητορική του, να αφιερωθεί σ’ αυτό. Το πεδίο του  «whodunit», διογκώνεται -υπέρμετρα για ταινία του Farhadi- , και καταλαμβάνει το κέντρο βάρους της ταινίας.  Και η ταινία από ένα οικογενειακό δράμα με μεταβαλλόμενες ισορροπίες και αστάθειες, μετατρέπεται σε ένα θρίλερ με έμφαση στη ψυχολογία των προσώπων υπό τον καυτό ήλιο της Ισπανίας. Αναμφίβολα μια συναρπαστική εξαίρεση στο συνολικό έργο του δημιουργού…

Δημήτρης Μπάμπας