του Mike Leigh
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_peterloo.jpg

Μια επική απεικόνιση των γεγονότων γύρω από τη διαβόητη σφαγή Peterloo του 1819, όταν ένα ειρηνικό υπέρ της δημοκρατίας συλλαλητήριο στο Πεδίο του Αγίου Πέτρου στο Μάντσεστερ μετατράπηκε σε ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια στη βρετανική ιστορία.
Η σφαγή έγινε από τις κυβερνητικές δυνάμεις που επιτέθηκαν σ’ ένα πλήθος  60.000 διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να διαμαρτυρηθούν για τα αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας. Πολλοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, προκαλώντας την κατακραυγή αλλά και την περαιτέρω καταστολή από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η σφαγή Peterloo ήταν μια καθοριστική στιγμή για τη δημοκρατία της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία διαδραμάτισε επίσης ένα σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της εφημερίδας The Guardian.
Με τους Rory Kinnear, Maxine Peake, Pearce Quigley, David Moorst, Rachel Finnegan, Tom Meredith
Ο σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: «Τα δυνατά και τα αδύναμα της ανθρωπότητας. Ο αιώνιος αγώνας για αγάπη, φροντίδα, ηθική ακεραιότητα και της δέσμευσης για πάλη ενάντια στην εξουσία, τη διαφθορά, την απληστία και τον κυνισμό. Αγώνες για την αληθινή δημοκρατία πριν από αιώνες που ηττήθηκαν. Όμως η σφαγή του Μάντσεστερ, ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της παγκόσμιας ελευθερίας, αντηχεί στον χαοτικό μας κόσμο του 21ου αιώνα. Η ταινία Peterloo είναι μια γιορτή της δύναμης της ελπίδας και ένας θρήνος για την ανεξάντλητη ικανότητα καταστροφής του ανθρώπου.»

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας)