(Συνταγματάρχης Ρεντλ)
του István Szabó
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_oberst-redl.jpg

Μια οξεία κριτική στο διαλυόμενο κόσμο της αυστρουγγρικής αυτοκρατορίας των αρχών του αιώνα μας. Είναι η αδίστακτη πορεία ενός φιλόδοξου ομοφυλόφιλου νεαρού, που αν και παιδί φτωχής οικογενείας, καταφέρνει να γίνει συνταγματάρχης του αυστρουγγρικού στρατού, λίγο πριν ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.
O Άλφρεντ Ρεντλ, ένα αγόρι φτωχικής καταγωγής, με παρέμβαση του αυτοκράτορα Φραντς Γιόζεφ, εισάγεται στη στρατιωτική ακαδημία. Εκεί, διακρίνεται για τις ικανότητές του και την πίστη του στο στέμμα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, αλλά παράλληλα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο για να αναρριχηθεί στην ιεραρχία. Αναπτύσσει στενές σχέσεις με τον αριστοκράτη συνάδελφό του Κούμπινι, αποκρύπτοντας την ταπεινή καταγωγή του.
Πιστός στους Αψβούργους κι ενώ η αντίδραση των Μαγιάρων στην αυτοκρατορία μεγαλώνει, ο Ρεντλ κερδίζει την εύνοια των ανωτέρων του στο μέτωπο της Ρωσίας, και δένεται στο άρμα του δολοπλόκου αρχιδούκα Φραντς Φέρντιναντ.
Ο Ρεντλ, στηρίζει τον αρχιδούκα στην προσπάθειά του για πραξικοπηματική ανάληψη της εξουσίας, στήνοντας διάφορες πλεκτάνες εναντίον των συναδέλφων του αντιπάλων στην κούρσα της ιεραρχίας.
Ενώ το τέλος της αυτοκρατορίας πλησιάζει και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών, ο Ρεντλ θα έλθει αντιμέτωπος με τον μηχανισμό που ο ίδιος οικοδόμησε.
Με τους Klaus Maria Brandauer, Gudrun Landgrebe, Hans-Christian Blech, Jan Niklas, Armin Mueller-Stahl.
Βραβεία: Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 1985, Βραβείο Βρετανικής Ακαδημίας Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 1986.

(δ.τ.)