(Ο υπηρέτης)
του Joseph Losey
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_the-servant.jpg

Ενα εξαιρετικό, δυνατό συγκλονιστικό, αλλά και νοσηρό έργο, ένα κοινωνικό - ψυχολογικό δράμα που περιγράφει έναν κόσμο παρακμιακό, αυτοκαταστροφικό, έναν κόσμο έρμαιο των διαστροφών περιγράφει ο σκηνοθέτης με το σενάριο του Χάρολντ Πίντερ.      
Ένας ξεπεσμένος αριστοκράτης προσλαμβάνει έναν υπηρέτη με τον οποίο αποκτάει σταδιακά μια σχέση παράξενης εξάρτησης, η οποία θα τον οδηγήσει στην καταστροφή και την αντιστροφή των μεταξύ τους ρόλων.
Η ταινία βασίζεται σ'ένα μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μομ, το οποίο όμως διασκεύασε για την οθόνη, στην πρώτη από τις τρεις συνεργασίες που είχε με τον Λόουζι, ο δραματουργός Χάρολντ Πίντερ, με τον χαρακτηριστικό ελλειπτικό και γεμάτο έμμεσα νοήματα τρόπο του.
"Ο υπηρέτης" είναι ένα δομημένο ψυχολογικό φιλμ. Ένα καθηλωτικά δράμα χαρακτήρων που βασίζει τη δύναμή του στις έξοχες ερμηνείες ηθοποιών, ιδιαιτέρως του Ντερκ Μπόγκαρτ.Η λακωνική, αποστασιοποιημένη και προσγειωμένη σκηνοθετική οπτική του Τζόζεφ Λόουζι εστιάζει σε σημεία όπως η αντιστροφή των χαρακτήρων, εθιστικά παιχνίδια εξουσίας, κρυφές αμαρτίες και δράματα είναι μερικά από τα συστατικά της ταινίας.

(δ.τ.)