του Ioseb 'Soso' Bliadze
(η κριτική της Καλλιόπης Πουτούρογλου)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2122_a-room-of-my-own.jpg

Τιφλίδα, 2021.Η εικοσιτετράχρονη Τίνα, μεσούντος του κορονοϊού, εμφανίζεται επιφυλακτικά και κάπως στα χαμένα στην πόρτα του διαμερίσματος της Μέγκι για να νοικιάσει προσωρινά ένα δωμάτιο. Μια πράξη απιστίας την έχει εξοστρακίσει από τη συζυγική εστία, ενώ είναι ακόμα φρέσκα τα σημάδια της σωματικής και ψυχολογικής βίας που άσκησε επάνω της ο φυλακισμένος πλέον σύζυγός της. Όταν οι προσδοκίες για ένα νέο ξεκίνημα στο πλευρό του εραστή της διαψεύδονται με τον πιο επώδυνο τρόπο, η Τίνα βρίσκει καταφύγιο στην αγκαλιά της Μέγκι και τη δύναμη που χρειάζεται για να τολμήσει το βήμα προς την ελευθερία.
Ένα χρόνο μετά την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Otar’s Death ο γεωργιανός σκηνοθέτης Soso Bliadze επιστρέφει με μια ταινία που εμπνέεται τον τίτλο της (και όχι μόνο) από τη διάσημη ρήση της Βιρτζίνια Γουλφ ότι «μια γυναίκα πρέπει να έχει λεφτά και ένα δικό της δωμάτιο». Εστιάζοντας στην Τίνα, μια νεαρή γυναίκα εγκλωβισμένη στις κακοποιητικές σχέσεις μιας πατριαρχικής κοινωνίας, ο Bliadze με τη συνεργασία της Taki Mumladze που πρωταγωνιστεί και συνυπογράφει το σενάριο προχωράει στη χαλαρή όσο και τολμηρή απεικόνιση μιας νεανικής κοινότητας που βρίσκεται σε μετάβαση. Απέναντι στις ψυχρές και γκρίζες εξωτερικές διαδρομές της ηρωίδας στην πόλη ο Bliadze αντιπαραθέτει τους ζεστούς και χρωματικά έντονους εσωτερικούς χώρους ενός διαμερίσματος που σφύζει από ζωή και όνειρα. Ενώ ενδιάμεσα το βλέμμα δραπετεύει σε γειτονικά μισάνοιχτα παράθυρα, σε ζωές καταδικασμένες στην απόκρυψη ή τον στιγματισμό.
Έχοντας διανύσει μια ταραχώδη διαδρομή και δοκιμάσει διαφορετικές εμπειρίες η ηρωίδα του «A Room of my Own» θα καταφέρει τελικά όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να κερδίσει δικαιωματικά «το δικό της δωμάτιο». Η ταινία που θίγει θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και οι ομόφυλες σχέσεις θα μπορούσε σύμφωνα με δήλωση του σκηνοθέτη της να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λογοκρισίας στη Γεωργία. «Στη χώρα μας οι συντηρητικές φωνές γίνονται όλο και πιο δυνατές και η κυβέρνησή μας τις υποστηρίζει. Αυτή είναι η δική μας απάντηση σε αυτούς.»