(Μπλε φεγγάρι)
της Alina Grigore
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_crai-nou.jpg

Το ψυχολογικό ταξίδι μιας νέας γυναίκας στη διαδικασία της αποκτήνωσής της. Η Ιρίνα παλεύει να περάσει στο πανεπιστήμιο για να ξεφύγει από τις βίαιες συνθήκες της δυσλειτουργικής της οικογένειας. Μία αμφιλεγόμενη σεξουαλική εμπειρία με έναν καλλιτέχνη θα πυροδοτήσει την πρόθεση της να αντεπιτεθεί στη βία του οικογενειακού της περιβάλλοντος. Ένα ψυχολογικό δράμα με επίκεντρο την οικογένεια, το σεξ και λίγο αίμα.
«Η οικογενειακή ασφυξία και οι τοξικές σχέσεις, εδώ και χρόνια έχουν τις ρίζες τους στο πολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό περιβάλλον στη Ρουμανία και αλλού», σημειώνει η Alina Grigore.. «Το Μπλε Φεγγάρι παρατηρεί την γυναικεία μεταμόρφωση σε αυτό το πλαίσιο. Πάντα ήθελα να πω την ιστορία των κοριτσιών της κοινότητάς μου. Μεγάλωσα σε ένα χωριό όπου ήμουν η μόνη που σπούδασα. Κάποια κορίτσια δεν μπόρεσαν καν να πάνε στο Γυμνάσιο. Γύρισα και μίλησα πολύ μαζί τους. Κι έτσι άρχισε να διαμορφώνεται στο μυαλό μου μία ιστορία συναισθημάτων». Ωστόσο, «η ταινία δεν δίνει απαντήσεις και λύσεις στον φαύλο κύκλο της επιθετικότητας. Μιλά για την εκδίκηση, την “αποσυμπίεση”, τα αισθήματα που μπορούν να κατακλύσουν το θύμα».
Η ταινία, που αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της νεαρής σκηνοθέτριας, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

(δ.τ.)