του Mantas Kvedaravicius
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_mariupolis.jpg

Ο Mantas Kvedaravičius φιλοτέχνησε αυτό το πορτρέτο των κατοίκων της Μαριούπολης την άνοιξη του 2015, αμέσως μετά τη κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους Η πόλη ενεπλάκη στη σύγκρουση μεταξύ αυτονομιστών και της ουκρανικής κυβέρνησης το 2015. Αλλά παρά την απειλή του πολέμου, η ζωή στην πόλη συνεχίζεται.
Ένας άντρας επισκευάζει το δίχτυ ψαρέματός του και βγαίνει στη γέφυρα. Δύο τραμ συγκρούονται – κανείς δεν τραυματίζεται - και τα καλώδια επισκευάζονται την ίδια μέρα. Μια μικρή συναυλία πραγματοποιείται για εργάτες εργοστασίου και η συγκινητική παράσταση ενός βιολιστή τους κάνει να κλαίνε. Στη θάλασσα πέφτουν βόμβες και κανείς δεν το προσέχει. Η καθημερινή ζωή ορίζεται από απειλές για βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, μια πόλη της Ουκρανίας, που βρίσκεται στα ανατολικά της Κριμαίας και κάποτε κατοικήθηκε από Έλληνες.  Ο Kvedaravičius αναζητά την ανθρώπινη εμπειρία και την ποίηση σε μια πόλη στα πρόθυρα του πολέμου. Είναι μια ταινία που αποτίει ένα φόρο τιμής σε μια πόλη σε κρίση και στους κατοίκους της. Μια ταινία αφιερωμένη στους ποιητές και τους τσαγκάρηδές της. 
Ο σκηνοθέτης της ταινίας σκοτώθηκε στην Μαριούπολη στις 2 Απριλίου του 2022, κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών της πόλης από τον ρωσικό στρατό, ενώ βρισκόταν εκεί για τα γυρίσματα ενός ακόμα ντοκιμαντέρ με θέμα τους ανθρώπους της Μαριούπολης.

(δ.τ.)