(Μικρό Λουλούδι (ή 15 τρόποι να σκοτώσεις τον γείτονά σου) )
του Santiago Mitre
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_petite-fleur.jpg

Η ζωή ως ζευγάρι, ο έρωτας και η οικογένεια είναι η όμορφη καθημερινότητα του Xoσέ και της Λουσί, μέχρι τη μέρα που αρχίζουν να πλήττουν. Η Λουσί συμβουλεύεται έναν ψυχίατρο για να σώσει τη σχέση τους. Ο άνεργος Χοσέ, ένας αργεντίνος κομίστας που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη Γαλλία, πηγαίνει να δει τον Ζαν-Κλοντ, το σνομπ γείτονά τους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ακούει το τζαζ κομμάτι «Petite Fleur» και τον σκοτώνει ανεξήγητα. Όμως την επόμενη μέρα, ο γείτονας είναι ζωντανός, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Έτσι τον ξανά-σκοτώνει, αλλά πάντα επανεμφανίζεται. Η δολοφονία του γίνεται μέρος της νέας ρουτίνας του Χοσέ: να φροντίζει το μωρό, να φτιάχνει το σπίτι, να προσπαθεί να σώσει τη σχέση με τη γυναίκα του και …να σκοτώνει το γείτονά του -πάντα υπό την μελωδία του “Petite Fleur” του Σίντνεϊ Μπέσετ.
Ο Αργεντίνος Σαντιάγκο Μίτρε (που στο Argentina 1985 είχε διηγηθεί την αληθινή ιστορία της δίκης των στρατηγών της Αργεντίνικης δικτατορίας), μεταχειρίζεται ως όχημα το είδος της μαύρης κωμωδίας για να εστιάσει σ' έναν ύπουλο εχθρό: τη ρουτίνα.
Βασισμένος στο μυθιστόρημα Petite fleur (jamais ne meurt -ποτέ δεν πεθαίνει) του αργεντίνου Iosi Havilio, δημιουργεί μια ταινία με χιούμορ, μακάβρια ποίηση, μουσική (ακούγεται μέχρι και το “Capri, c’est fini”) και ήρωα έναν δολοφόνο που σκοτώνει το ίδιο θύμα, ξανά και ξανά, με ευφάνταστους τρόπους.
Σενάριο Santiago Mitre, Mariano Llinas. Με τους: Daniel Hendler, Vimala Pons, Melvil Poupaud, Sergi López.

(δ.τ.)