(Γυρίσματα της τύχης)
του Woody Allen
(κριτική: Σωτήρης Ζήκος)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2324_coup-de-chance.jpg

Ο πρωτότυπος γαλλικός τίτλος «Coup de Chance» αποδίδεται πιο δραστικά ως «Χτύπημα της τύχης» που αφορά τόσο τα καλά όσο και τα κακά, κάθε φορά, τυχαία και συμπτώσεις, συμβάντα καθοριστικά που φτιάχνουν ιστορίες.
Πρόκειται για μια, εξ ολοκλήρου, γαλλόφωνη ταινία, με Γάλλους πρωταγωνιστές (ενώ αρχικά, το σενάριό ήθελε τους πρωταγωνιστές Αμερικανούς που απλώς ζουν στο Παρίσι). Γυρισμένη όλη στη Γαλλία, με ωραία έντονα χρώματα και τοπία, εξωτερικών και εσωτερικών χώρων.
Βασισμένη πρωταρχικά σε μια “παλιομοδίτικη” ρομαντική ιστορία έρωτα και απιστίας, όπως συμβαίνει αρκετά συχνά στα σενάρια που γράφει ο Γούντι Άλεν. Σενάρια κυρίως διαλόγων, που εμπλουτίζονται κάθε φορά εικονογραφικά (εδώ πάλι με τη φωτογραφία του Βιτόριο Στοράρο) στα γυρίσματα, μέσα από εικαστικές “εναλλαγές φόντου” των επί μέρους σκηνών, στο πλαίσιο ενός καλαίσθητου ρεπεράζ (επιλογή χώρων) και με την συνοδεία ενός χαρακτηριστικού μοτίβου της ηχητικής μπάντας που παίζει σε ρυθμό τζαζ.
Οι γνωστές τεχνοτροπίες της μανιέρας (καλλιτεχνικού στιλ) του Γούντι Άλεν, που άλλοτε του βγαίνουν δημιουργικά, θετικά και πολλαπλασιαστικά ως προς το αφηγηματικό αποτέλεσμα κι άλλοτε απλώς έρχονται να καλύψουν ένα δραματουργικό κενό στην εξέλιξη της ιστορίας του. Όπως εδώ, σε αυτήν την πεντηκοστή του ταινία, που στο πρώτο μέρος της με την «ιστορία έρωτα και απιστίας » διατηρεί στην αφηγηματική εξέλιξή της ένα ενδιαφέρον, ενώ στο δεύτερο μέρος, όπου μετατρέπεται σε τυπικό “εγκληματικό” νεονουάρ και επιχειρεί να τεκμηριώσει μυθοπλαστικά τον αστάθμητο παράγοντα της τύχης, το σενάριο γίνεται στερεοτυπικό και απλοϊκό μέχρι την τελική ανατροπή στο φινάλε...
Αλλά ακόμα κι έτσι, ο Γούντι Άλεν, είναι αυτός ο δημιουργός ταινιών, στα 87 του χρόνια ακόμα ενεργός, ο δικός μας άνθρωπος, από τους λίγους που ακόμα κάνει ταινίες... για ενήλικες θεατές! Κι εμείς, οι ενήλικες (θεατές των ταινιών του) είμαστε ακόμα εδώ, και πάντοτε, μαζί του! Ό,τι κι αν κάνει...

Πρωταγωνιστούν: Λου ντε Λαάζ, Βαλερί Λεμερσιέ, Μελβίλ Πουπό, Νιλς Σνάιντερ