του Julio Medem
lucia1.jpg
"(...…) Γράφω τα σενάρια των ταινιών μου μόνος μου. Το βλέπω ως μια φυσική διαδικασία: είναι για μένα σαν ένα μεγάλο και γοητευτικό ταξίδι. Επενδύω ένα μεγάλο κομμάτι τον εαυτού μου σε κάθε ταινία που κάνω, επειδή η δημιουργία διαρκεί πολύ χρόνο: περίπου τρία χρόνια. Και η όλη διαδικασία της συγγραφής του σεναρίου με βοηθά να δημιουργήσω την ιστορία της ταινίας.
(…...) Γι΄ αυτή την ταινία δούλεψα με τους ηθοποιούς για έξι μήνες- ιδιαίτερα με την Paz (Vega, η Lucia της ταινίας). Υπάρχει μία ολόκληρη διαδικασία μεταφοράς ενός χαρακτήρα από το μυαλό μου στον ηθοποιό που τον υποδύεται. Είναι μία πολύ ευαίσθητη και δυνατή διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας κάνω πολλές πρόβες. Σ' αυτές προσπαθώ, μαζί με τον ηθοποιό, να φθάσω στο κέντρο του χαρακτήρα. Και όταν αισθανθώ ότι έχουμε συλλάβει τον χαρακτήρα τότε βγαίνω και τον παρατηρώ απ' έξω. Είναι μία πολύ έντονη διαδικασία, στην οποία τα πράγματα αλλάζουν -τόσο που στο τέλός της πάντα έχω μία νέα εκδοχή του σεναρίου."
(αποσπάσματα από συζήτηση του Julio Medem με το κοινό, κατά την διάρκεια του London Film Festival, 2001)
lucia2.jpg
Μετά τους Εραστές του Αρκτικού Κύκλου, ο Julio Medem προσεγγίζει πάλι μια παρόμοια θεματολογία, τώρα όμως από διαφορετική οπτική γωνία. Κεντρική ηρωίδα στην ταινία είναι η Lucia μια σερβιτόρα σ' ένα εστιατόριο της Μαδρίτης. Ο ξαφνικός θάνατος του συγγραφέα και φίλου της Lorenzo διαταράσσει τις ισορροπίες της. Σημαδεμένη από την απώλεια και τελώντας σε κατάσταση πένθους, η Lucia θέλει να ξεφύγει. Αναζητά καταφύγιο σ' ένα νησί, στην Formentera, όπου ο Lorenzo έγραψε το μυθιστόρημα του. Όμως εκεί η Lucia δεν θα βρει την γαλήνη: η μορφή του Lorenzo επιστρέφει με το πιο ανορθόδοξο τρόπο. Απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα θα δοθούν και ένα μυστηριώδες παρελθόν σιγά - σιγά θα αποκαλυφθεί…
Η ταινία διαθέτει όλα τα γνωρίσματα του σκηνοθετικού ύφους του Julio Medem: μία πολυεπίπεδη, αποσπασματική και κυκλική αφήγηση, ένα δυναμικό οπτικό στυλ, ένα γυναικείο πρόσωπο στο κέντρο που βασανίζεται από τους δαίμονες του έρωτα, μία αινιγματική και ελλειπτική δραματική πλοκή, και τέλος το μοτίβο της αναζήτησης ταυτότητας. Πάνω στα πρόσωπα της ταινίας, που βιώνουν με έντονο τρόπο το συναίσθημα, αντανακλώνται οι βασικές εμμονές του Βάσκου σκηνοθέτη: η αγάπη και η απώλεια, ο σεξουαλικός πόθος και ο έρωτας, η σχέση παρελθόντος -παρόντος, η σεξουαλική φαντασίωση και η πραγματικότητα. Οι συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν (κατά την διάρκεια των οποίων αναλύονται οι χαρακτήρες και αποκαλύπτονται οι μεταξύ τους σχέσεις) και η χρήση υψηλής ευκρίνειας ψηφιακής κάμερας (κάτι που δίνει στην εικόνα μια αίσθηση ντοκιμαντέρ) διαμορφώνουν την τελική εικόνα της ταινίας.
Ο Julio Medem ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα από το Φεστιβάλ Θεσ/νίκης: η πρώτη του ταινία Vacas είχε προβληθεί στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 1992.

Lucia y el sexo (2001)
Σκηνοθεσία: Julio Medem
Σενάριο: Julio Medem
Φωτογραφία: Kiko de la Rica
Μοντάζ: Ivan Aledo
Μουσική: Alberto Iglesias
Ηθοποιοί: Paz Vega, Tristan Ulloa, Najwa Nimri, Daniel Freire, Elena Anaya, Silvio Llanos, Javier Camara.
Διαρκεία: 129' .