της Lilja Ingolfsdottir
(κριτική: Καλλιόπη Πουτούρογλου)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2324_lovable.jpg

Η Maria (Helga Guran) είναι ήδη χωρισμένη με δύο παιδιά και έτοιμη πλέον να προχωρήσει επαγγελματικά, όταν σε φιλικό πάρτι θα πέσει επάνω στον γοητευτικό Sigmund (Oddgeir Thune). Εκείνος δεν την προσέχει καν, εκείνη τον κυνηγά επίμονα μέχρι να τον κατακτήσει. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν αργότερα εντελώς τυχαία και χάρη στην αποφασιστικότητα της γυναίκας οι δυο τους θα οδηγηθούν σε μια παράφορη ερωτική σχέση που θα καταλήξει σε γάμο με δύο δικά τους παιδιά. Εφτά χρόνια μετά, όταν η φλόγα θα έχει σβήσει και το βάρος των ευθυνών δημιουργεί ανισότητες, το ζευγάρι αδυνατεί να βρει τις ισορροπίες που θα το κρατήσουν ζωντανό, εξαιτίας κυρίως των εκρήξεων θυμού της γυναίκας και της δυσκολίας διαχείρισής τους.
Ταινία για ένα χωρισμό αλλά και πορτρέτο μιας γυναίκας που οδηγείται μέσα από οδυνηρές εμπειρίες στην αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση, το νορβηγικό Loveable θυμίζει τόσο τα σκανδιναβικά του πρότυπα, που η ηρωίδα του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το «The Worst Person in the World» του Joachim Trier. Η Ingolfsdottir δημιουργεί ωστόσο έναν ιδιαίτερο γυναικείο χαρακτήρα, υπερβολικό και ανοικονόμητο, πάντα ετοιμοπόλεμο, τον οποίο φωτίζει διαφορετικά ανάλογα με την πορεία της αφήγησης. Το ενδιαφέρον εδώ έγκειται στις έντονες αντιπαραθέσεις του ζευγαριού, στις νοητικές διαδρομές και αναδρομές που φέρνουν μαζί τους συναισθηματικές αλλαγές και αποκαλύψεις, αλλά κυρίως στη δυναμική παρουσία της Helga Guran η οποία απέσπασε και το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι 2024.
Η ταινία κέρδισε  επίσης το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, το Βραβείο Fipresci, το Μεγάλο Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και το Βραβείο Europa Cinema Labels.

Karlovy Vary 2024