του Baltasar Kormakur
101reyk1.jpg

Με φόντο την έντονη και γεμάτη ζωντάνια νυχτερινή ζωή του Ρέυκιαβικ, η ανατρεπτική αυτή κωμωδία αποτυπώνει τη μπερδεμένη και συχνά αστεία σεξουαλική ζωή του ήρωά της Xλίνουρ (Hlynur). Η ταινία 101 Reykjavik είναι μια περιπλάνηση στις διαφορετικές και συγκεχυμένες όψεις που μπορεί να λάβει η έκφραση της σεξουαλικής ταυτότητας στην σύγχρονη εποχή.
Kρυμμένος πίσω απ' τα γυαλιά του, ο Xλίνουρ, ο αντισυμβατικός ήρωας αυτής της ντελιριακής κωμωδίας, είναι αποφασισμένος να αποφύγει πάση θυσία την ωριμότητα. Στα 28 του χρόνια, ζει ακόμα με τη μητέρα του, που του γκρινιάζει κάθε τόσο, αλλά, γενικώς, τον αφήνει να κάνει ό,τι θέλει. Mε το ιδιόρυθμο χιούμορ του, ο Xλίνουρ δεν έχει απολύτως κανένα σκοπό στη ζωή του κι ούτε θέλει να αποκτήσει.
Δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να εξερευνήσει τη ζωή πέρα από τα όρια του μικρόκοσμού του: το κέντρο της πόλης του Ρέυκιαβικ με ταχυδρομικό κώδικα 101 είναι ο χώρος που ζει και κινείται. Κάθε βράδυ, συναντά τους φίλους στα μοδάτα μπαράκια της συνοικίας 101 του Pέικιαβικ. Παρά τις αναρίθμητες κατακτήσεις του, ο Xλίνουρ βλέπει τις γυναίκες ως εξωγήινο είδος, το οποίο καλό είναι να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της μέρας. Ωστόσο, η ζωή του δε μέλλει να παραμείνει τόσο απλή...
Καθώς ο ήρωας είναι αποφασισμένος να παρατείνει όσον το δυνατόν περισσότερο την παραμονή του στην νεανική ζωή και να αποφύγει με κάθε κόστος με κάθε κόστος τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις, μια γυναικεία παρουσία θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς του. Μία μέρα γνωρίζει την ισπανίδα δασκάλα χορού της μητέρας του Λόλα και τότε συνειδητοποιεί ότι η ζωή έχει διαφορετικά σχέδια για το μέλλον του. Οι περιπολοκές αυτής της γνωριμίας θα διαλύσουν κάθε βεβαιότητα και θα ανατρέψουν κάθε ισορροπία στην ζωή του ήρωα. Οι ερωτικές διαθέσεις θα παραλύσουν όταν ανακαλύπτει ότι η γυναίκα με τη οποία κοιμήθηκε είναι και ερωτική σύντροφος της μητέρας του και πιθανώς να έχει μείνει έγκυος…
101reyk2.jpgΤη μουσική της ταινίας έχει γράψει ο Damon Albarn των Blur. Ενώ στον κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την πρωταγωνίστρια του Almodovar Victoria Abril (Βικτώρια Αμπρίλ). Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2001, στα πλαίσια των Νέων Οριζόντων. Επίσης κέρδισε το Discovery Award στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Τορόντo, ενώ ήταν Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Λοκάρνο 2001.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Μπαλτάσαρ Κορμάκουρ (Baltasar Kormakur) γεννήθηκε στην Iσλανδία. Συνεργάστηκε με τον διακεκριμένο σκηνοθέτη -δημιουργό της Ισλανδίας Φρίντρικ Θορ Φρίντρικσον (Fridrik Thor Fridriksson) και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της νέας γενιάς.  Έχει σκηνοθετήσει δέκα θεατρικές παραγωγές, τόσο στην Ισλανδία όσο και στο εξωτερικό, από μιούζικαλ όπως το "Hair" και το "Rocky Horror Picture Show" μέχρι κλασσικά έργα όπως ο "Aμλετ".  Tο 101 Pέικιαβικ είναι η πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτη.