του Pierre Schöller
lexerc2.jpg

Μια ταινία για την άσκηση της εξουσίας, με φόντο ένα κράτος σε πτώχευση και μια δημοκρατία σε κρίση...
Ο Υπουργός Μεταφορών Bertrand Saint-Jean δέχεται ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Ένα λεωφορείο έχει πέσει σε μια χαράδρα. Πρέπει να πάει επιτόπου, δεν έχει άλλη επιλογή. Κι έτσι αρχίζει η οδύσσεια ενός κρατικού λειτουργού μέσα σε έναν κόσμο όλο και πιο πολύπλοκο και εχθρικό. Βιασύνη, σύγκρουση εξουσιών, χάος, οικονομική κρίση... Τα πάντα δένονται μεταξύ τους, το καθετί έχει απόηχο σε κάτι άλλο. Τα επείγοντα διαδέχονται το ένα το άλλο. Ποιες άραγε θυσίες είναι έτοιμοι να κάνουν οι άνθρωποι; Μέχρι ποιο σημείο θα αντέξουν μέσα σε ένα Κράτος που καταβροχθίζει αυτούς που το υπηρετούν;
"Οι λέξεις είναι η καρδιά του Κράτους», λέει ο Pierre Schöller, καθώς εστιάζει στον λόγο ως ένα μέσο άσκησης εξουσίας. Κεντρικό στοιχείο στις ταινίες του είναι αναμφίβολα η ευκαιρία που προσφέρει σε ανθρώπους που συνήθως δεν ακούγονται να ακουστούν: οι εργαζόμενοι στο Zéro défaut (2002) -μια τηλεοπτική ταινία για το τηλεοπτικό κανάλι Arte-, οι φτωχοί και περιθωριακοί στις Versailles (2008), και τώρα ο ανέργος (που ερμηνεύεται απ' ένα ερασιτέχνη, όπως και άλλοι χαρακτήρες στην ταινία), ο οποίος βρίσκεται στο προσκήνιο στην ταινία L`Exercice de l`Etat/ Ο υπουργός.
lexerc1.jpgΔηλώνει ο Pierre Schöller σχετικά με την ταινία: "Δεν μ' ενδιέφερε τόσο ο αγώνας για την εξουσία, η άνοδος στην εξουσία ή η ζωή ενός πολιτικού κόμματος - όπως και η λειτουργία της κυβέρνησης και η άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Γι 'αυτό και δεν επικεντρώθηκα σ' ένα πραγματικό πρόσωπο πολιτικού - πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ένα εμπόδιο για τη δημιουργική  μου έκφρασης. Αντίθετα, ήθελα να επικεντρωθώ στις σκληρές πραγματικότητες της καθημερινής πολιτικής διαχείρισης. Ήθελα επίσης να δείξω ότι οι πολιτικοί στις μέρες μας έχουν παγιδευτεί σε ένα κυκεώνα: η σημερινή κοινωνία είναι τόσο πολύπλοκη. Όλοι μας ζούμε σε μια προηγμένη τεχνολογικά κοινωνία, όπου τα μέσα ενημέρωσης κυριαρχούν -και νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς .
Ο  Pierre Schöller αφού ολοκλήρωσε τις κινηματογραφικές του σπουδές στη σχολή Louis Lumière, ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή σεναρίων. Το 1992, γυρίζει μια πρώτη μικρού μήκους ταινία και, μετά από μια δεκαετία το 2002, μια μεγάλου μήκους, τη σπονδυλωτή Zéro défaut. Το 2008 συναντά για πρώτη φορά θερμή υποδοχή από τους κριτικούς όταν σκηνοθετεί τον Guillaume Depardieu, την Aure Attika και την Judith Chemla στο φιλμ Versailles. Ενώ έχει πάντοτε πολιτικές και κοινωνικές βάσεις, το 2011, το κινηματογραφικό του σύμπαν αναπτύσσεται περισσότερο με την ταινία L`Exercice de l`Etat/ Ο υπουργός, που συμμετέχει στο Φεστιβάλ των Καννών στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα».

(πηγή δελτίο τύπου, κατάλογος Φεστιβάλ Καννών, σημειώσεις για την παραγωγή)