των Delphine Coulin &  Muriel Coulin
17fill2.jpg

Μια μικρή γαλλική πόλη στην Βρετάνη, στις ακτές του Ατλαντικού. Όταν η νεαρή Camille -στον ρόλο η Louise Grinberg, που εμφανιζόταν στην ταινία Entre les Murs (The Class) (2008) του Laurent Cantet- ανακοινώνει ότι είναι έγκυος, οι φίλες και οι συμμαθήτριες της, σε μια παράδοξη εκδήλωση αλληλεγγύης, αποφασίζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Η ταινία βασίζεται σ' ένα πραγματικό περιστατικό που έγινε πρώτη είδηση και συνέβη το 2008 στο Gloucester της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ. Εκεί μια ομάδα νεαρών κοριτσιών αποφάσισαν να μείνουν ταυτόχρονα έγκυες, προς μεγάλη έκπληξη των οικογενειών και των δασκάλων τους.
17fill1.jpg
Οι αδελφές Delphine και Muriel Coulin μεταφέρουν την ιστορία σε μια παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Γαλλίας, όπου οι βραχώδεις ακτές και η αφιλόξενη θάλασσα δημιουργούν μια αίσθηση παγίδευσης. Όπως συμβαίνει και στην ταινία Elephant του Gus Van Sant, η ταινία δεν εστιάζει στην ψυχολογική ή κοινωνική κατάσταση των κεντρικών χαρακτήρων. Αντίθετα επικεντρώνεται στις αντιδράσεις που προκαλούνται από την ενέργεια τους. Η ταινία είναι ένα έργο που προκαλεί και αμφισβητεί κάθε επιπόλαιη και πρόχειρη προσέγγιση σε έννοιες όπως προσωπική επιλογή ή ατομική ευθύνη.
H Muriel και η Delphine Coulin έχουν γυρίσει μαζί έξι μικρού μήκους ταινίες, μεταξύ των οποίων το Souffle (2000), που αποσπά το Βραβείο των Γάλλων Κριτικών, το Sens dessus dessous : roue libre (2003) και το Seydou (2009). Μέσα από τα φιλμ τους έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν έναν πολύ προσωπικό κόσμο όπου ο κύκλος της ζωής αποτελεί μια σκληρή εκμάθηση και όπου οτιδήποτε εφήμερο δεν είναι παρά ένας ακόμη κρίκος της αιωνιότητας.
Η ταινία 17 filles είναι η πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία.
Όταν δεν δουλεύουν μαζί, η Muriel γυρίζει ντοκιμαντέρ και η Delphine γράφει μυθιστορήματα.