του Jacques Demy
cherbourg.jpg

Βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ των Καννών (1964), οι Ομπρέλες του Χερβούργου/ Les Parapluies de Cherbourg, είναι η γνωστότερη ταινία του Jacque Demy. Μια ταινία που με τα χρόνια έχει αποκτήσει ένα cult status. Αιτία είναι -εκτός της γοητευτικής σκηνοθεσίας- και η μουσική του Michel Legrand, μουσική που γνώρισε άπειρες επανα-εκτελέσεις κυρίως από μουσικούς της τζαζ. Ιδιομορφία της ταινίας αποτελεί η παντελή απουσία διαλόγων: σ' αυτή την ταινία όλοι οι διάλογοι είναι τραγουδιστοί.
Σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του Γάλλου κριτικού Pascal Bonitzer είναι μια "en -chante" ταινία. Δηλαδή μία τραγουδιστή ταινία ή μια μαγευτική ταινία: σ' αυτή την ταινία ο σκηνοθέτης δημιουργεί μία μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη λυρισμό, μέσα στην οποία βυθίζεται ο θεατής.
Η ταινία είναι ένα ερωτικό μελόδραμα. Αφηγείται την ερωτική ιστορία της Ζενεβιέβ και του Γκι που ζουν ερωτευμένοι στο Χερβούργο, μια παραλιακή πόλη της Γαλλίας. Όταν ο Γκι θα φύγει για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία τότε η σχέση τους θα περάσει κρίση. Η Ζενεβιέβ είναι έγκυος και η επιστροφή Γκι μοιάζει μακρινή. Η νεαρή κοπέλα θα υποκύψει στις πιέσεις της μητέρας και θα παντρευτεί έναν πλούσιο έμπορο διαμαντιών τον Ρολάντ. Μετά από χρόνια η Ζενεβιέβ και ο Γκι θα συναντηθούν σ' ένα χιονισμένο πρατήριο καυσίμων: τώρα και οι δύο είναι παντρεμένοι με παιδιά. Ο έρωτας τους έχει πεθάνει.
Η ιστορία μοιάζει κοινότοπη και χωρίς ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Όμως ο Demy κάνει δύο καθοριστικές κινήσεις που αλλάζουν καθοριστικό την τελική εικόνα. Χρησιμοποιεί μ' εντελώς πρωτότυπο τρόπο το χρώμα (όπως οι ζωγράφοι της pop art) και δημιουργεί μία συνεχή μουσική ροή που παρασέρνει τον θεατή.
Πίσω όμως από τις λαμπερές και γοητευτικές εικόνες της ταινίας υπάρχει πάντα μια σκληρή πραγματικότητα: η ταινία καταγράφει με λεπτότητα και ευαισθησία το τέλος ενός έρωτα.

Δημήτρης Μπάμπας

Jacques Demy- The Umbrellas of Cherbourg (DVD περιοχής 2, με αγγλικούς υποτίτλους).