της Agnès Varda
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_cleo-de-5-a-7.jpg

Ταινία που ανήκει στη γαλλική Nouvelle Vague -γυρίστηκε το 1962- έχει ως υπεύθυνη μια από τις σημαντικότερες γυναίκες δημιουργούς στον χώρο του κινηματογράφου, την Agnès Varda.
Αφηγείται ένα δίωρο από την ζωή μίας νεαρής γυναίκας, της Cleo, από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα. Αυτό το δίωρο είναι άκρως σημαντικό για την ηρωίδα αφού περιμένει εναγωνίως τα αποτελέσματα κάποιων σημαντικών ιατρικών εξετάσεων. Περιπλάνηση στους δρόμους, συναντήσεις με φίλες και φίλους, απεγνωσμένες προσπάθειες να κυλήσει ο χρόνος: η ηρωίδα φαίνεται ότι ζει υπό προθεσμία, αφού άσχημα αποτελέσματα θα ανατρέψουν εκ βάθρων την ζωή της.
Ταινία τυπική της περιόδου χαρακτηρίζεται από ένα ρευστό κινηματογραφικό ύφος απόρροια της ενασχόλησης της Varda με το ντοκιμαντέρ. Η χρήση της κάμερας στο χέρι -μια καινοτομία που δημιούργησαν οι σκηνοθέτες της Nouvelle Vague- δίνει αυτή τη μοναδική αίσθηση ρεαλισμού. Σ' αυτή την ταινία η πόλη, το Παρίσι, είναι ένας χαρακτήρας της δραματικής πλοκής. Η περιπλάνηση λοιπόν της ηρωίδας στους δρόμους του μοιάζει ως μία μυστική συνομιλία με την πόλη.
Παράλληλα όμως είναι και ένα εσωτερικό ταξίδι, μια ψυχική δοκιμασία από την οποία πρέπει να βγει πιο δυνατή. Μια όμορφη γυναίκα περιπλανιέται σε μια όμορφη πόλη: η ταινία χωρίς να φεύγει από την επιφάνεια μας δείχνει την κρυφή όψη των πραγμάτων.
Στην ταινία εμφανίζεται σε μικρούς ρόλους ο Michel Legrand (υπεύθυνος για την μουσική της) και οι Anna Karina και Jeal Luc -Godard καλλιτεχνικό (και όχι μόνο) ζευγάρι και υπεύθυνοι για κάποιες από τις ωραιότερες ταινίες της Nouvelle Vague.

Δ. Μ.
cleo.jpg
Agnes Varda- Cleo From 5 to 7
(DVD περιοχής 1, με αγγλικούς υπότιτλους)