του Δήμου Αβδελιώδη
athemit1.jpg
Ο Αθέμιτος Συναγωνισμός είναι μια κωμική ταινία με όλα τα λαογραφικά εκείνα στοιχεία που τόσο αγαπά ο σκηνοθέτης και φροντίζει να αναδεικνύει στα έργα του. Μια κωμωδία στο ύφος του Τσάπλιν, πρότυπο του Αβδελιώδη που μας δίνει μια γεύση της ναΐφ τεχνοτροπίας που θα ακολουθήσει ο σκηνοθέτης στην προσωπική του κινηματογραφική γραφή. Οι ερμηνείες, βασίζονται στην κίνηση και τη μιμική, καθώς ο λόγος είναι απών.
Σε μια δήλωση για την ταινία ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης επισημαίνει: "Με την πρώτη μου ταινία «Αθέμιτος Συναγωνισμός», θέλησα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. Ήταν περισσότερο μια δική μου μελέτη πάνω στον κινηματογράφο του Τσάπλιν, αλλά και κάτι πολύ γοητευτικό για μένα, γιατί το φάσμα του Τσάπλιν με κυβερνούσε και με γοήτευε σαν καλλιτέχνη. Προσωπικά το αποτέλεσμα δεν με ευχαρίστησε γιατί είδα ότι απείχα αιώνες από αυτή την τεχνική του κινηματογράφου και τη δραματουργία του Τσάπλιν, αλλά ήταν και μια ικανοποίηση γιατί αυτή η ταινία αποτέλεσε την είσοδό μου σ’ αυτό που ήθελα να κάνω, στον κινηματογράφο."

Με την προβολή της ταινίας Αθέμιτος Συναγωνισμός (1982) του Δήμου Αβδελιώδη ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα των masterclasses για τη διαδρομή της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους, Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Δήμος Αβδελιώδης, δήλωσε: «Ήθελα να κάνω μια ταινία που να τη βλέπουν οι άλλοι και να ευχαριστιούνται. Απλά είχα ανασφάλεια ότι δεν θα πετύχω τον στόχο», είπε χαρακτηριστικά. Η ταινία, εμπνευσμένη από της ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν, κόστισε τρία εκατομμύρια, ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και απέσπασε το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας, καθώς και το βραβείο κοινού. Έναυσμα για την ταινία Αθέμιτος Συναγωνισμός αποτέλεσε η ίδια η μορφή του Τσάρλι Τσάπλιν: «Είχα μία εμμονή και μία ζηλοτυπία για τον Τσάρλι Τσάπλιν. Με είχε γοητεύσει το πώς μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε τόσο αυθόρμητα, μετατρέποντας τραγικά περιστατικά σε κωμικά χωρίς να χάνεται η ουσία», τόνισε ο κ. Αβδελιώδης.
Σε ερώτηση για το αν οι ταινίες μικρού μήκους έχουν την προσοχή που τους αξίζει απάντησε: «Οι ταινίες μικρού μήκους έχουν υποτιμηθεί, επειδή δεν εντάσσονται στο εμπορικό κύκλωμα». Σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίον κινηματογραφεί υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να δημιουργήσω σε ένα κλίμα καθημερινότητας. Χρειάζεται συγκέντρωση, να κλειστείς στον εαυτό σου, στροφή προς τα μέσα.». Ο κ. Αβδελιώδης τόνισε ότι εξοργίζεται από την παθητικότητα που υπάρχει στην εποχή μας: «Με εξοργίζει αυτή η σιγή, ο συμβιβασμός ότι η μονάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Όλοι έχουμε έναν Άμλετ μέσα μας που πρέπει να αντιδράσει.».

(πηγή δελτία τύπου)