του Γεράσιμου Ρήγα
parvas1.jpg
Η ταινία περιγράφει την καθημερινότητα μιας οικογένειας που κατοικεί στη Χώρα της Αμοργού. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Δημήτρης Γιαννακός, γνωστός και σαν Πάρβας. Ο Πάρβας ζει τον τελευταίο χειμώνα της ζωής του μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στα περγαλίδια του και το καφενείο που κρατάει με τη γυναίκα και την κόρη του. Ο Πάρβας είναι από τους τελευταίους που προφτάσαν να γεράσουν με αυτά που πρωτοαγάπησαν. Τα κρατάει μέσα του στέρεα, διαρκή, όπως κι ένας μακρινός του πρόγονος. Η ταινία αποτελεί το καταστάλαγμα μιας σταδιοδρομίας τριών τετάρτων του 20ου αιώνα και συνοψίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωταγωνιστή. Το ραφιναρισμένο γούστο και την αίσθηση ενός Αιγαιοπελαγίτη του 7ου π.Χ. αιώνα που επέζησε και έφτασε ώς τις μέρες μας.
parvas2.jpgΟ σκηνοθέτης Γεράσιμός Ρήγας λέει για την ταινία «Σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχει αφηγητής. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει πλοκή, απλά μια σειρά από τυχαία περιστατικά από την ζωή μιας οικογένειας που κατοικεί στην Χώρα της Αμοργού. Έχω εστιάσει σε μια συγκεκριμένη σειρά από στιγμές της καθημερινότητας στους 24 μήνες που κινηματογραφούσα τον Δημήτρη Γιαννάκο, την γυναίκα του Φλώρα και τις τρεις κόρες τους. Την Ντίνα που μένει στην Αμοργό μαζί με την οικογένεια της. Την Ρηνιώ που μένει στην Νάξο με την οικογένεια της και την Μαρία που μένει στον Πειραία με τον σύζυγο της Δημήτρη, ο οποίος έρχεται συχνά στην Αμοργό να βοηθήσει. Στις πλέον γαλήνιες και στις πλέον άγριες στιγμές η φύση είναι ένας επιπλέον συγγενής, εχθρικός καμιά φορά. Τα περιβόλια, οι ρεματιές, τα οπωροφόρα είναι καθημερινοί σύντροφοι.»
Η ταινία αποτελεί το καταστάλαγμα μιας σταδιοδρομίας τριών τετάρτων του 20ου αιώνα και συνοψίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωταγωνιστή. Το ραφιναρισμένο γούστο και την αίσθηση ενός Αιγαιοπελαγίτη του 7ου π.Χ. αιώνα που επέζησε και έφτασε ως τις μέρες μας. Μια καθημερινή ιστορία στην Χώρα της Αμοργού. Τέσσερις εποχές, τέσσερα πρόσωπα στην Αμοργό...

Ο Γεράσιμος Ρήγας γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1989-1993) και στην συνέχεια, αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, φοίτησε στο London School of Economics (1994-1995) Master of Science in Politics of the World Economy. Εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα (1995-2000) και στη συνέχεια σπούδασε σκηνοθεσία και παραγωγή ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια (2001-2003). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ (2003-2004) εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης του Rob Nilsson (ανεξάρτητος σκηνοθέτης, βραβευμένος σε σημαντικά φεστιβάλ). Έχει σκηνοθετήσει τρία ντοκιμαντέρ. Η ταινία Συνήθειες έχει ως θέμα την καθημερινότητα στην Κρατική Σχολή Χορού και προβλήθηκε σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου (Τορίνο, Όουκλαντ, Θεσσαλονίκη, κ.ά.). Το 2008 ολοκλήρωσε την ταινία Πάρβας, άγονη γραμμή.

(δελτίο τύπου)