του Άγγελου Φραντζή
skylos2.jpg

Το όνειρο του σκύλου αφηγείται την ιστορία μιας μαγικής νύχτας στην Αθήνα.
Ένας άνδρας βλέπει στον ύπνο του ένα όνειρο που αφορά μια παράξενη ληστεία. Επιστρέφοντας στο σπίτι του, ανακαλύπτει ότι όλα του τα υπάρχοντα έχουν κλαπεί. Ο άνδρας απευθύνεται στην αστυνομία, όπου, ένας έμπειρος αστυνόμος προσπαθεί με ανορθόδοξες μεθόδους να εξιχνιάσει την υπόθεση. Όσο περνάει η νύχτα το μυστήριο απλώνεται σιγά-σιγά σ' ολόκληρη την πόλη. Παράξενα περιστατικά οδηγούν τους ήρωες σε ένα ταξίδι που μοιάζει να ξεφεύγει από την πραγματικότητα και να συναντά τον κόσμο του ονείρου...
Ο Άγγελος Φραντζής σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει σχετικά: "Η ταινία είναι γυρισμένη με σύνθετα πλάνα σεκάνς θέλοντας να δώσει την αίσθηση της συνεχούς κίνησης. Η μηχανή κινείται αέρινα, σαν να ίπταται. Σαν να ακολουθεί αυτό που κυλάει ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτήν την αόριστη ροή που τους συνδέει και τους απομακρύνει, ενώνοντας τα ονειρικά με τα πραγματικά συμβάντα. Αυτό που κρύβεται είναι πιο σημαντικό από αυτό που δείχνεται. Η φαντασία του θεατή πρέπει να βρίσκεται σε μια μόνιμη διέγερση. Η εικόνα να του προκαλεί νέους συνειρμούς. Η φροντίδα και της πιο μικρής λεπτομέρειας στην υποκριτική αντιμετώπιση των ηθοποιών ή στο ντεκόρ, το φως και τον ήχο είναι ο μόνος σύμμαχος μας προς αυτή τη κατεύθυνση.
skylos1.jpg(...) Το όνειρο του σκύλου είναι ένα παραμύθι μυστηρίου. Αρκετά μυστηριώδες μια και η σχέση μας με το όνειρο μοιάζει πολλές φορές με την σχέση ενός ντετέκτιβ που προσπαθεί να λύσει ένα μυστήριο, αλλά και αρκετά παραμυθένιο, μια και η βάση του βρίσκεται στην "Ωραία κοιμωμένη του δάσους". Στον μύθο δηλαδή, όπου δυο άνθρωποι ερωτεύονται μονάχα όταν συναντηθούν στα όνειρα τους. Η αναζήτηση αυτού του ονείρου, αυτής της ιδανικής αντανάκλασης που δεν θα πάψουμε ποτέ να κυνηγάμε, είναι ίσως το βασικό θέμα της ταινίας..."
(...) θα ήθελα ο θεατής, όταν τελειώσει η ταινία και ανάψουν τα φώτα, να έχει την αίσθηση ότι μόλις ξύπνησε από ένα όνειρο. Θα ήθελα να πάρει μαζί του την ταινία, και το βράδυ όταν θα κλείσει τα μάτια του, να την ονειρευτεί ξανά."
Ο Άγγελος Φραντζής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην INSAS στις Βρυξέλες. Γύρισε 4 μικρού μήκους ταινίες από το 1992 μέχρι το 1997 ("Who's afraid of the big bad wolf?", "Μικρές ιστορίες γι' ανθρώπους και πορτοκάλια", "Δεκαεννιά", "Τρύπιος κόσμος" μαζί με τον Στρατή Βουγιούκα). Το 2000 ολοκλήρωσε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο Polaroid που βγήκε στις αίθουσες τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Εργάζεται στη διαφήμιση ενώ πολύ συχνά αρθρογραφεί σε περιοδικά και βιβλία για θέματα κινηματογράφου.

(πηγή: δελτίο τύπου)