της Αντουανέτα Αγγελίδη
agelidi3.jpg

«Κλέβει η πραγματικότητα τα όνειρά σου, κι εσύ την κλέβεις για να ονειρευτείς. Κλέβει η πραγματικότητα τη ζωή σου, κι εσύ την κλέβεις για να ζήσεις.»
Μια ταινία σκοτεινά αισιόδοξη.
Tρεις εκδοχές μιας και μόνης μέρας.
Tρία πρόσωπα εγκλωβισμένα σε παράλληλα σύμπαντα.
H εισβολή του Κλέφτη θα τα ενώσει.
Κάθε βλέμμα παράγει μια διαφορετική ιστορία.
H Λαξεύτρια οραματίζεται την Κρίση, η Επιστήμων γαντζώνεται σε μια κομματιασμένη μνήμη, ο Hθοποιός βλέπει την «Αντιγόνη» να εισβάλλει παντού. Tρεις φιλοσοφικές θεωρήσεις ενός κόσμου που τίποτα δεν υποδεικνύει ότι είναι ενιαίος: Μοίρα – Tύχη – Βούληση. Ο κλέφτης γνέφει προς μια απάντηση. Είναι η ανθρώπινη κατάσταση που μας ενώνει. Μας φυλακίζει και μας ελευθερώνει. H αδελφότητα της θνητότητας. Ότι ξόδεψα, το είχα. Ότι αποταμίευσα, το έχασα. Ότι δώρισα, το έχω.
agelidi4.jpg
Η Αντουανέτα Αγγελίδη δηλώνει για την ταινία της: "Οι θεματικές της ταινίες είναι τρεις:
Πρώτον, η πολλαπλότητα της πραγματικότητας.
Δεύτερον, η συνείδηση της θνητότητας.
Και τρίτον, ένας διάλογος με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Η αφήγηση είναι μία τριπλή ερμηνεία της πραγματικότητας.
Τρεις φιλοσοφικές θεωρήσεις του κόσμου: Μοίρα -Τύχη -Ελευθερία Βούληση.
Σε κάθε εκδοχή τα γεγονότα διαφέρουν, διότι η αντίληψη μας όντως αλλάζει τον κόσμο. Η κάθε μια ξεκινά με ένα παιχνίδι (χαρτιά- ζάρια -σκάκι) και τελειώνει με μία πομπή, που θυμίζει τον χορό της αρχαίας τραγωδίας. Όλες οι "αναγνώσεις" αντιμετωπίζονται ως ίσες, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να επιλέξει το δικό του βλέμμα. Η πρόθεση μου ήταν να κάνω ένα "ανοιχτό" έργο.
Η ταινία είναι ένας διάλογος με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αναφορές προς αποδόμηση. Αναφορές από κείμενο, πίνακες, ταινίες. Ο χώρος είναι ένα παιχνίδι του μέσα και του έξω, του εντός και εκτός σκηνής, του θεάτρου και της ζωής. Αυτό παράγει μια εμπειρία που δεν απαιτεί την προηγούμενη γνώση του θεατή, αλλά τη διαθεσιμότητα του, την επιθυμία του όχι μόνο να ανακαλύψει την ταινία, αλλά να την εφεύρει. Η πραγματικότητα δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να την εφευρίσκουμε με την κάθε μας αναπνοή."
agelidi2.jpg
Η Αντουανέττα Αγγελίδη γεννήθηκε στην Aθήνα.
Δίπλωμα Aρχιτεκτονικής από το Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο. Δίπλωμα σκηνοθεσίας και μοντάζ από το IDHEC, στο Παρίσι. Σημειολογία στον Kινηματογράφο με τον Christian Metz στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι.
Έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
1975 L' histoirecrite (βίντεο μικρού μήκους / short video)
1976 L' eau (μικρού μήκους / short film)
1977 Idees Fixes/Dies Irae (Παραλλαγές στο ίδιο Θέμα) / Idees Fixes/Dies Irae (Variations on the Same Theme)
1985 Tόπος / Topos
1995 Oι Ώρες - Mια Tετράγωνη Tαινία / The Hours
1997 Fragments (ντοκιμαντέρ / documentary)
2001 Kλέφτης ή H πραγματικότητα / Thief or Reality