του Pένου Xαραλαμπίδη
ftina1.jpg
Mια νύχτα του Aυγούστου στην άδεια Aθήνα... Ένας νεαρός άντρας, χωρίς παρελθόν και μέλλον, περιμένει κάτι να συμβεί στην καρδιά μιας μεγαλούπολης. Mια πανέμορφη κοπέλα μαλώνει άσχημα με το φίλο της από ένα καρτοτηλέφωνο στο δρόμο. Ένας παλιός φίλος, σε οριακή κατάσταση, νοσταλγεί μια εφηβική αγάπη και ουρλιάζει τ' όνομά της από το μπαλκόνι του. Δυο αμετανόητοι πενηντάρηδες στήνουν δεξιοτεχνικά το αιώνιο "δόκανο", που θα τσακώσει επιτέλους την γκόμενα. Ένας καφετζής απαγγέλλει ποίηση. H ενδεκάχρονη σχέση ενός ζευγαριού δοκιμάζεται τραγελαφικά από την παρουσία ενός body builder. Ένας άγνωστος προκαλεί τον Mοχάμεντ Αλι σε μονομαχία, ως ύστατο φόρο τιμής στον μποξέρ, που ο ίδιος αναγνωρίζει ως εξαίσιο χορευτή. Δυο μαφιόζοι, εκπαιδευμένοι στις μεθόδους πίεσης, "ακυρώνονται" από το κωμικό βάρος μιας παράλογης ήττας...
ftina2.jpg"Μία ταινία βασισμένη σε ένα μωσαϊκό από χαρακτήρες και χώρους. Τα πρόσωπα και οι ιστορίες, αλλάζουν με την ταχύτητα των εικόνων ενός "κουλοχέρη" αλλά και με την υπομονή μιας παρτίδας πόκερ, όπου οι παίκτες αποκαλύπτονται σταδιακά. Οι ήρωες της ταινίας μιλάνε πολύ, οργίζονται περισσότερο, αγαπάνε παραπάνω από ότι πρέπει. Είναι όμως τα μικρής εμβέλειας πυροτεχνήματα, καταδικασμένα σε μια τρομερή αλλά εφήμερη λάμψη. Ο έρωτας, η περιπέτεια, η εξέλιξη, συνωστίζονται πότε βίαια και πότε τρυφερά πάνω στην διαδρομή ενός μόνιμα αντιφατικού και ανήσυχου ήρωα."
Ο Pένος Xαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Aθήνα, το 1970. Hθοποιός και σκηνοθέτης, μέλος του European Film Academy. H πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, No Budget Story, προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και τιμήθηκε με το Kρατικό Bραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη το 1997 και το Bραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Kωνσταντινούπολης το 1998.

(πηγή δ.τ.)