του Ζαχαρία Μαυροειδή
xenagos1.jpg

Ο Ιάσονας κατεβαίνει στην Αθήνα ξεκινώντας την νέα του φιλόδοξη καριέρα ως “ξεναγός αρχιτεκτόνων”. Το γκρουπ του αποτελείται από φοιτητές αρχιτεκτονικής από το εξωτερικό που ολοκληρώνουν το Erasmus τους στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα ο Ιάσονας έρχεται αντιμέτωπος με τις ετερόκλητες απαιτήσεις των φοιτητών που προτιμούν έναν πολύωρο καφέ ή μία επίσκεψη σε νεκροταφείο από μία ξενάγηση στην Ακρόπολη. Παράλληλα, βρίσκεται ξανά με την πάλαι ποτέ κολλητή του φίλη Μυρσίνη. Παγιδευμένος ανάμεσα σε μία φίλη που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν φίλο και ένα γκρουπ που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν ξεναγό, ο Ιάσονας θα αναγκαστεί να δώσει μια λύση στα προσωπικά του αδιέξοδα.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ζαχαρίας Μαυροειδής σημειώνει:"Ο «ξεναγός» είναι μία κωμωδία για έναν μπερδεμένο νεαρό Έλληνα, με φόντο την εξίσου μπερδεμένη ελληνική πρωτεύουσα. Ο Ιάσονας ξεκινά την ξενάγησή του προσπαθώντας να δείξει στο γκρουπ του τα καλύτερα της Αθήνας.
Σύντομα το γκρουπ τον φέρνει αντιμέτωπο με την βασική σύγκρουση της σύγχρονη ελληνικής εθνικής ταυτότητας: περηφάνια για το ένδοξο παρελθόν και αμηχανία για το χαοτικό παρόν. Η αρχιτεκτονική της Αθήνας εικονοποιεί αυτή την αντίφαση με τον πλέον γλαφυρό τρόπο.
Είναι μια πόλη διεθνώς ταυτισμένη με την Ακρόπολη, ένα λαμπρό μνημείο του παρελθόντος, το οποίο περιβάλλεται από ένα βαλκανοοριεντάλ σύγχρονο αστικό τοπίο. Η εξερεύνηση της αρχιτεκτονικής της Αθήνας, παραλληλίζεται με την εξερεύνηση της σεξουαλικότητας του Ιάσονα."
Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Film Studies στην Αθήνα, θέατρο στην RESAD της Μαδρίτης και σενάριο στην EICTV της Κούβας. Συμμετείχε στο Berlinale Talent Campus και στο Sarajevo Talent Campus. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και έχει εργαστεί σαν σεναριογράφος για οπτικοακουστικές και ζωντανές παραγωγές.
Η τελευταία του μικρού μήκους ταινίας, “Pink River”, βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στο Oslo Skeive Filmer-Oslo LGBT Film Festival, ενώ συμμετείχε σε περισσότερα από 20 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Ο «ξεναγός», η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή.

(πηγή δελτίο τύπου)