του Γιώργου Γεωργόπουλου
tungst1.jpg

Σπονδυλωτή ταινία, το “Tungsten” αποτελείται από τρεις διαφορετικές ιστορίες που κινούνται παράλληλα και σε κάποιες στιγμές διασταυρώνονται μεταξύ τους. Χαρτογραφία του αστικού τοπίου, και πιο συγκεκριμένα του κέντρου της Αθήνας, η ταινία διαδραματίζεται με φόντο τις απαρχές της κρίσης. Η ανεργία, ο αστικός χώρος ασφυκτικός και σε κατάρρευση, η οικονομική εξαθλίωση, η βία (πάντα αναίτια) στις προσωπικές (και όχι μόνο σχέσεις), οι εντάσεις της συνύπαρξης γηγενών –μεταναστών, αλλά και οι εντάσεις στις σχέσεις ενός ζευγαριού, βρίσκονται στο κέντρο. Η επιλογή του ασπρόμαυρου από το σκηνοθέτη δημιουργεί ένα ζοφερό τόνο που προστίθεται στα αφηγούμενα. Ό,τι αφηγείται η ταινία είναι η πορεία προς την εξαθλίωση της μεσαίας τάξης, μια πορεία που οφείλεται στην οικονομική κρίση (αλλά όχι μόνο σ’ αυτήν). 
Δ.

Η πρώτη ιστορία είναι για έναν ελεγκτή εισιτηρίων (Βαγγέλης Μουρίκης), ο οποίος είναι πνιγμένος στα χρέη και ψάχνει τρόπους για να ξεχρεώσει, αλλά και για να κρατήσει την οικογένειά του μαζί. Η δεύτερη ιστορία αφορά ένα ζευγάρι (Τάσος Νούσιας - Κόρα Καρβούνη), που είναι ένα βήμα μακριά από το χωρισμό. Η τρίτη ιστορία είναι για δύο έφηβα αγόρια (Όμηρος Πουλάκης - Προμηθέας Αλειφερόπουλος), οι οποίοι περιφέρονται γύρω από την πόλη, μεταφέροντας μαζί τους ένα παλιό περίστροφο (οικογενειακό κειμήλιο).
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Γεωργόπουλος σημειώνει: "Η ταινία μιλάει για τη βία που μας περιστοιχίζει και τον τρόπο με τον οποίο την αναπαράγουμε. Ουσιαστικά το θέμα της είναι η αγωγιμότητα του ανθρώπινου σώματος στο ζήτημα της βίας. Είναι μία ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία, urban αισθητικής, που αποτελείται από τρεις ιστορίες που διασταυρώνονται σε διάφορα σημεία. (...) Και οι τρεις ιστορίες εξελίσσονται κατά τη διάρκεια μίας ημέρας με συνεχής διακοπές ρεύματος λόγω κάποιας απεργίας. Στα σημεία που οι ιστορίες των ηρώων τέμνονται, αλλάζουν κατεύθυνση. Από θύματα γίνονται θύτες και αντίστροφα. Μέχρι την τελική λύση όπου όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεων τους."
Ο Γιώργος Γεωργόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης “Λυκούργου Σταυράκου”. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής φωτογραφίας στον κινηματογράφο και αποτέλεσε βασική επιρροή για την επιλογή του. Ακολούθως σπούδασε Κοινωνιολογία στη Ρώμη (Universita - Roma I: “La Sapienza”). Γυρνώντας στην Ελλάδα δούλεψε αρχικά ως μοντέρ και στη συνέχεια ως σκηνοθέτης κυρίως σε διαφημιστικά και ντοκιμαντέρ. Το “Tungsten” είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

(πηγή δελτίο τύπου, κατάλογοι φεστιβάλ)