των Γιώργου Κόρρα, Χρήστου Βούπουρα
lipotaktis.jpg

Ο Χρήστος, γοητευμένος από τον Μανόλη, φθάνει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Καθώς κατάγεται από την Αθήνα, ο Χρήστος βυθίζεται στη ζωή της επαρχιακής πόλης και σαγηνεύεται από τις αντιφάσεις και τις ιδιομορφίες της. Επικεντρωμένη τόσο στο πρόσωπο του ξένου (του Χρήστου) όσο και στο χαρακτήρα του Μανόλη, η ταινία είναι μια τοιχογραφία της ζωής στην επαρχία, μία εξερεύνηση των αθέατων πλευρών της. Ο Μανόλης είναι ένας μικρός "επαναστάτης χωρίς αιτία": αρχικά, ένας μη -συνειδητός αμφισβητίας της συμβατικής ζωής (είναι λιποτάκτης τρεις φορές), θα επανενταχθεί σταδιακά στον κοινωνικό του περίγυρο, θα εξομοιωθεί σιγά-σιγά μαζί του, θα γίνει μέρος του τοπίου.
Η σκηνοθεσία μιλά μέσα από υπαινιγμούς και νύξεις για τη σχέση των δύο ανδρών, για την πορεία της φιλίας τους, για την κατάληξή της. Επιλέγει όμως να καταγράψει με ακρίβεια, ψυχρότητα και χωρίς συναισθηματισμούς την αλλοτρίωση του κεντρικού χαρακτήρα. Η ειλικρίνεια, η θεματική και σκηνοθετική πρωτοτυπία, η ακρίβεια στην σχεδίαση των χαρακτήρων, αλλά κυρίως το γαλήνιο βλέμμα των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα- μέσα από το οποίο καταγράφεται όλη η ωμότητα της ζωής στην επαρχία, αποτελούν τις αναμφισβήτητες αρετές της ταινίας. Η ταινία είναι ένα από τα κρυφά αριστουργήματα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Δ.Μ.

…Λιποτάκτης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κόρρας, Χρήστος Βούπουρας. Σενάριο: Γιώργος Κόρρας, Χρήστος Βούπουρας. Φωτογραφία: Ανδρέας Μπέλης. Σκηνογραφία: Δαμιανός Ζαρίφης. Κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης. Μοντάζ: Γιώργος Κόρρας, Χρήστος Βούπουρας. Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου. Ηθοποιοί: Στέλιος Παύλου, Στέλιος Μάινας, Τούλα Σταθοπούλου, Λεωνίδας Νομικός. Προέλευση: Ελλάδα. Διάρκεια:121'. Έγχρωμη. 1988.