του Μιχάλη Κωνσταντάτου
luton.jpg

O Τζίμης, ένας ευκατάστατος μαθητής Λυκείου, γύρω στα 17, βιώνει την ανία και τον συναισθηματικό αποκλεισμό τόσο στο σχολείο και στο σπίτι με την οικογένεια του, όσο και στη συναναστροφή του με τα κορίτσια της ηλικίας του.
Η Μαίρη, γύρω στα 30, είναι μία νεαρή δικηγόρος που ζει όλη την καθημερινή ρουτίνα της δικηγορικής γραφειοκρατίας και των κλισέ των ερωτικών σχέσεων. Η ζωή της μοιράζεται μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών και του νοσοκομείου όπου έχει τη μητέρα της άρρωστη ενώ τον ελεύθερο χρόνο της επισκέπτεται γνωστές αλυσίδες ρούχων και παραλιακά κλαμπς όπως κάνουν τα περισσότερα κορίτσια της ηλικίας της.
Ο Μάκης είναι ένας 45αρης ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου. Με όλη την δυσκολία έκφρασης και τη δυσθυμία που τον χαρακτηρίζουν δουλεύει για την οικογένεια του, ενώ πλήττει στις οικογενειακές και τις λιγοστές κοινωνικές του σχέσεις.
Κάτω από την ανία μίας συμβατικής ζωής, και την ύπουλη πίεση που αυτή ασκεί στους ανθρώπους της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας - εκεί όπου όλα είναι συνηθισμένα και αναμενόμενα - τα τρία αυτά πρόσωπα βρίσκουν το δικό τους τρόπο διαφυγής.
Παρόλο που δεν έχουν κανένα προφανές κοινό σημείο μεταξύ τους, συναντιούνται τακτικά και επιδίδονται σε ακραίες πράξεις βίας προς διάφορους άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους. Αλλά μπορεί αυτή η έκρηξη βίας που για αυτούς βιώνεται ως μια φυσιολογική διαδικασία - σαν την «φυσιολογική» καθημερινότητα τους - να σπάσει τον αποκλεισμό και τη μονότονη ροή της ζωής τους;
Ο  Mιχάλης Κωνσταντάτος σημειώνει για την ταινία του: "Ακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο την καθημερινή ζωή τριών διαφορετικών προσώπων, όλα τα στοιχεία της ταινίας και η κινηματογράφηση της λειτουργούν ως ένα μικροσκόπιο που διεισδύει/ εστιάζει πίσω από τη συμβατική ζωή των πρωταγωνιστών.
Μέσα από την επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα τους και τη φαινομενικά συνηθισμένη ροή της, οι χαρακτήρες βρίθουν εσωτερικά από το αδιέξοδο μιας ανικανοποίητης ζωής και την ανικανότητα τους να την αλλάξουν."
Ο Μιχάλης Κωνσταντάτος σπούδασε Σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου, Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τίτλο «Σχεδιασμός Χώρου και Πολιτισμός». Από το 2002 έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, πολιτιστικές εκπομπές και σίριαλ για την τηλεόραση, μουσικά video clip, θεατρικές παραστάσεις -είναι συνιδρυτής και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας «blindspot» - ενώ έχει σχεδιάσει δύο installations για δημόσιους χώρους στην Αθήνα. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το LUTON είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, gfc.gr)