του Κωνσταντίνου Γεωργούση
the-cleaners.jpg

Στην Ελλάδα της οικονομικής και πολιτισμικής κατάρρευσης, η Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποιεί ένα κομμάτι της αγανάκτησης. Η ταινία, χωρίς προφορική αφήγηση, παρακολουθεί μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας τον Μάιο 2012. Η κάμερα γίνεται πρόσφορο μέσο έκφρασης των απόψεων των χρυσαυγιτών. Όχι μόνον δεν κρύβονται, αντιθέτως ζητούν «γράψε κι αυτό να το μάθει ο κόσμος» κι ανταλλάσσουν ιδέες για το τι θα κάνουν τους μετανάστες όταν έρθουν στην εξουσία...
Το ντοκιμαντέρ, του οποίου τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη φωτογραφία, τον ήχο και την παραγωγή υπογράφει ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης, κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sarajevo τον Αύγουστο 2013. Η ταινία, που έκανε την τηλεοπτική της πρεμιέρα στο βρετανικό κανάλι Channel 4, συμμετείχε επίσης στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ και  τιμήθηκε με ειδική προβολή στο Μουσείο των Ες Ες στο Βερολίνο.
Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γεωργούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980.  Είναι κάτοχος πτυχίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου της  Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Κοινωνική και Οπτική Ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Μεγάλη Βρετανία όπου και αποφοίτησε λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και προδιδακτορικό τίτλο στο Εθνογραφικό ντοκιμαντέρ. Επίσης φοίτησε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Μεγάλης Βρετανίας.
 Όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης σε συνέντευξή του στο βρετανικό κανάλι στο Channel 4 δεν χρειάστηκε ο ίδιος να ωθήσει τους υποψηφίους της Χρυσής Αυγής να κάνουν κάτι. «Η συμπεριφορά που βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη, είναι και η συνηθισμένη τους συμπεριφορά. Οι ίδιοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα που τους κινηματογραφούσε, ήταν μάλιστα περήφανοι που η Ευρώπη, μέσα από τα γυρίσματα, θα μάθαινε για την ύπαρξή τους και τις ιδέες τους». Και συνεχίζει: «Είναι λάθος να πούμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, όπως για παράδειγμα το κόμμα του Λεπέν στη Γαλλία ή ένα φασιστικό κόμμα. Είναι ένα νεοναζιστικό ή ακόμη ακόμη και ναζιστικό κόμμα! Όλες οι ιδέες που πρεσβεύουν και για τις οποίες είναι υπερήφανοι, είναι καθαρά εθνικοσοσιαλιστικές».

(δ.τ.)