των Τίμωνα Κουλμάση & Ηρώς Σιαφλιάκη
nikos-papatakis-doc.jpg

Ένα πορτρέτο του Νίκου Παπατάκη, κινηματογραφιστή ελληνοαβυσσηνιακής καταγωγής, που έζησε στη Γαλλία. Αιώνια εξόριστος, ο Νίκος Παπατάκης υπήρξε δημιουργός πέντε ταινιών: Οι άβυσσοι (1963), Οι βοσκοί της συμφοράς (1967), Gloria Mundi (1976/2005), Η φωτογραφία (1986), Οι ισορροπιστές (1991). Μεταξύ άλλων, στην περιπετειώδη ζωή του υπήρξε αντιστασιακός κατά της Ιταλικής Κατοχής στην Αιθιοπία, γκρουμ αθηναϊκού ξενοδοχείου στη δικτατορία του Μεταξά, παραγωγός της μόνης ταινίας του Ζαν Ζενέ στο Παρίσι και του Shadows του Κασσαβέτη στη Νέα Υόρκη, ιδρυτής του περίφημου καμπαρέ του Σεν Ζερμέν La Rose Rouge, όπου πρωτοεμφανίστηκαν η Ζιλιέτ Γκρεκό, ο Μπορίς Βιάν, ο Λεό Φερέ, ο Μαρσέλ Μαρσό, ο Μισέλ Πικολί και ο Ρεμόν Κενό. Αρχικά, τις ταινίες του Νίκου Παπατάκη η Γαλλία των ορθοφρονούντων τις πολέμησε μανιωδώς, αλλά εκείνος είχε την υποστήριξη του Σαρτρ, της Μποβουάρ, του Μπρετόν, του Πρεβέρ και του φίλου του, Ζαν Ζενέ.

Οι σκηνοθέτες δηλώνούν:"Είναι αυτό το περίεργο μείγμα ποιητικότητας και πολιτικής στράτευσης, λυρικότητας και στυγνής βίας που στις ταινίες του Νίκου Παπατάκη μας αγγίζει τόσο βαθειά. Η συνέπεια μεταξύ του έργου και των πράξεών του είναι απόλυτη, μια συνέπεια δύσκολη και σπάνια, που μας φέρνει σήμερα αντιμέτωπους με καίρια ερωτήματα. Σ'αυτή επίσης συνίσταται η δύναμη κι η εντυπωσιακή ελευθερία του κινηματογραφικού του έργου. Ίσως αυτή εξηγεί και την εκπληκτική του επικαιρότητα, αλλά ταυτόχρονα και τη σχετική λήθη στην οποία περιέπεσε στην εποχή μας, εποχή του "πολιτικώς ορθού" και μιας χλιαρής συμβατικότητας. Η δύναμη του χαρακτήρα του Νίκου Παπατάκη όπως επίσης η ανένδοτή του στάση απέναντι στις δυσκολίες, στη μοναξιά προκαλούν τον θαυμασμό. Το πορτραίτο αυτό στοχεύει σε μια αντάξιά του δικαίωση. Ένα πορτραίτο σε - σχεδόν- ένα μόνο πλάνο. Περισσότερα δεν χρειάστηκαν. "

Τίμων Κουλμάσης
Γεννήθηκε στη Γερμανία. Σπούδασε ιστορία και φιλοσοφία. Ζει και εργάζεται ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος στο Παρίσι και στην Αθήνα
 Ηρώ Σιαφλιάκη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Χατζίκου και του Paris VIII St. Denis στη Γαλλία. Μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία (Paris I Sorbonne).

Νίκος Παπατάκης: πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή
Nico Papatakis: portrait d' un franc-tireur
Nτοκιμαντέρ, Ελλάδα-Γαλλία, 2009, Έγχρ., 43΄
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τ. Κουλμάσης, Η. Σιαφλιάκη
Φωτογραφία: J. Bouquin
Μοντάζ: A. Delannoy
Παραγωγή: Amip, Ciné Cinéma, Gaumont, CNC, Procirep, Angoa, Περίπλους, ΕΡΤ ΑΕ

(Πηγή δ.τ.)