των Ηλία Γιαννακάκη & Eύη Καραμπάτσου
makronisos.jpg

Κατά την διάρκεια της περιόδου 1947-52, ένα «πρωτοποριακό» πείραμα διεξαγόταν λίγο έξω από την Αθήνα. Σκοπός του πειράματος ήταν η ιδεολογική αναμόρφωση των κομμουνιστών και τόπος διεξαγωγής αυτού, το ερημονήσι της Μακρονήσου. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι υπέφεραν στο «Εθνικό Αναμορφωτήριο». Πολλοί από τους επιζώντες βρίσκονται εν ζωή, όπως και αρκετοί από το αντίπαλο στρατόπεδο. Πρόσωπα και από τις δύο πλευρές του ιστορικού αυτού δράματος αποτελούν τους 4 βασικούς χαρακτήρες του ντοκιμαντέρ.
Οι σκηνοθέτες σημειώνουν για την ταινία: "Η ταινία αυτή αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια καταγραφής και ανάλυσης του φαινομένου. Δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο μυθοπλασίας ή δραματοποίησης και στηρίζεται απολύτως σε αυθεντικά ντοκουμέντα. Πιθανώς πριν από δέκα ή δώδεκα χρόνια να μην ήταν δυνατή η πραγματοποίησή της, καθώς ακόμη τότε, τα πάθη ήταν πολύ έντονα. Προηγήθηκε επταετής έρευνα που έφερε στο φως τα πιο σπάνια υλικά, έγγραφα, μαρτυρίες, δημοσιεύματα, φωτογραφίες και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό.
(...) Κι αυτό ακριβώς είναι το στίγμα της ταινίας. Η προσπάθεια για μια προσέγγιση των γεγονότων πέρα από φανατισμούς, μίση και έντονη ιδεολογική φόρτιση. Επελέγει ένας μικρός σχετικά αριθμός πρώην εξορίστων για να καταθέσουν την μαρτυρία τους, που συναποτελούν ολόκληρο το φάσμα των ανθρώπων που πέρασαν από το νησί. Αυτός που υπέγραψε, αυτός που δεν άντεξε, κάποιος που βασανίστηκε φρικτά, κάποιος άλλος που έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας τα συγκλονιστικά γεγονότα της σφαγής τριακοσίων ανθρώπων καθώς και μια γυναίκα κρατούμενη, η γνωστή ηθοποιός Αλέκα Παϊζη, που πέθανε πρόσφατα και η ταινία αυτή αποτελεί την τελευταία της εμφάνιση στον κινηματογραφικό φακό.
Ίσως όμως ο πιο δυνατός κρίκος να είναι η παρουσία και συγκλονιστική μαρτυρία για πρώτη φορά από τα γεγονότα εκείνα, του ενενηντάχρονου σήμερα πρώην διοικητή του στρατοπέδου, ο οποίος με την συμμετοχή του, όχι μόνο εκπροσωπεί για πρώτη φορά την άλλη πλευρά, των διοικούντων της Μακρονήσου, αλλά έρχεται να φωτίσει με έναν άλλο τρόπο και τις μαρτυρίες των υπολοίπων πρώην κρατουμένων."

(πηγή δελτίο τύπου & σημειώσεις για την παραγωγή)