του Λευτέρη Χαρίτου
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_dolphin-man.jpg

Το ντοκιμαντέρ είναι  ένα πορτρέτο του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Λικ Μπεσόν το φιλμ Απέραντο Γαλάζιο.
Το 1988, η ταινία «Το Απέραντο Γαλάζιο», με υποβρύχιες σκηνές στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, έκοψε την ανάσα εκατομμυρίων θεατών ανά τον κόσμο και έκανε ξαφνικά διάσημο το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τον ήρωα της ταινίας, τον Γάλλο πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Jacques Mayol.
«Η θάλασσα είναι η ερωμένη μου», δήλωσε ο Μαγιόλ στην πρεμιέρα της ταινίας στις Κάννες το 1988. "Το νερό, ο ωκεανός, είναι το φυσικό μας περιβάλλον." Ήταν το απόγειο μιας προσωπικής πορείας του Μαγιόλ, που έμελλε να αλλάξει ριζικά την πνευματική μας σχέση με τη θάλασσα.
Ο Μαγιόλ γεννήθηκε στην Σαγκάη το 1927, από Γάλλους γονείς. Ιάπωνες ψαράδες του έμαθαν τις βασικές αρχές της κατάδυσης κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στο νησί Karatsu. Μέχρι την ηλικία των 30 ετών, ταξίδευε από χώρα σε χώρα, δουλειά σε δουλειά, χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση. Η εμμονή του με τη θάλασσα ξεκίνησε μέσα από την επαφή με ένα δελφίνι, στο Seaquarium του Μαϊάμι όπου εργάστηκε σαν δύτης-εκπαιδευτής. "Αυτό το δελφίνι" είπε ο Μαγιόλ, "έστειλε ένα μήνυμα κατευθείαν στην ψυχή μου και άγγιξε την βαθύτερη ύπαρξή μου."
Την δεκαετία του 1960, ο Μαγιόλ μετακόμισε στα Νησιά Caicos, όπου έβγαζε τα προς το ζην ψαρεύοντας αστακούς. Εκεί, ανακάλυψε ότι έχει ταλέντο στην άπνοια, και σε ηλικία 40 ετών, αποφάσισε να αμφισβήτει τον Ιταλό πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Enzo Maiorca, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα 60 μέτρα.
Όμως ο Μαγιόλ είναι αποφασισμένος να πάει βαθύτερα. Η αναζήτησή του τον φέρνει στην Ελλάδα, όπου μελετάει την πανάρχαια κοινότητα των σφουγγαράδων στην Κάλυμνο...
Από την Κάρπαθο ως τις Μπαχάμες και από την Έλμπα της Ιταλίας ως την Ινδία και την Ιαπωνία, ο  σκηνοθέτης ακολουθεί τα ίχνη του Μαγιόλ. Επισκέπτεται τα μέρη που πρωταγωνίστησαν στη ζωή του Μαγιόλ και σπάνια φιλμ γυρισμένα από του πρωτοπόρους φωτογράφους του υποθαλάσσιου κόσμου. Παράλληλα, συνεντεύξεις με την οικογένεια του, κοντινούς του φίλους, τους συντελεστές της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο και με τους ‘κληρονόμους’ του, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάδυσης William Trubridge και Umberto Pelizzari, η ταινία διερευνά το  όραμα αυτού του πολυδιάστατου χαρακτήρα και την αναζήτηση μιας νέας συνείδησης για τη σχέση μας με την θάλασσα.
Ο σκηνοθέτης δηλώνει: "Όταν καλείσαι για τρία χρόνια να ασχοληθείς με μία προσωπικότητα υπάρχει αναμφίβολα κάτι που σε τραβάει. Εμένα με τράβηξαν οι αντιφάσεις του Ζακ Μαγιόλ. Από τη μία ένας άνθρωπος που αγαπούσε τη θάλασσα και τη φύση όσο τίποτα. Με βαθιά πνευματικότητα. Ένας από τους πρώτους οικολόγους της ιστορίας. Από την άλλη, ένας δύστροπος άνθρωπος. Εγωιστής, γυναικάς, γόης. Δυο πλευρές που μάχονται μεταξύ τους μέχρι το τέλος της ζωής του. Αυτό με τράβηξε πολύ σε αυτόν τον άνθρωπο.". Και συνεχίζει:  «Είχα αποφασίσει η ταινία να μοιάζει με ταινία μυθοπλασίας. Να νιώθει ο θεατής πως υπάρχει ο ήρωας αυτός και πως αν και πραγματικός έχει διαστάσεις ήρωα μυθοπλασίας. Έτσι αποφασίστηκε και η φωνή του Ζαν Μαρκ Μπαρ να είναι η φωνή του Μαγιόλ. Μια φωνή βαθιά, γοητευτική, ταξιδιάρα».

(δ.τ.)