(Το θαύμα του αγνώστου αγίου)
του Alaa Eddine Aljem
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2324_the-miracle-of-unknown-saint.jpg

Σε αυτό το εξόχως κωμικό σύγχρονο παραμύθι, ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Alaa Eddine Aljem παρασύρει το κοινό σε μια περιπέτεια στην έρημο, χρωματισμένη με μια λεπτή πινελιά παραλογισμού.
Σε ένα εγκαταλελειμμένο έρημο χωριό, ένας κλέφτης θάβει μια σακούλα με κλοπιμαία στην κορυφή ενός λόφου, μεταμφιέζοντας το σημείο ως τάφο. Χρόνια αργότερα, όταν επιστρέφει για να ανακτήσει τη λεία του, μένει έκπληκτος και απογοητευμένος βλέποντας στη θέση του, ένα μαυσωλείο που τιμά έναν «άγνωστο άγιο» ο οποίος πιστώνεται με την εκτέλεση θαυμάτων. Επιπλέον, ένα νέο χωριό χτίστηκε κοντά για να εξυπηρετήσει τους προσκυνητές που προσελκύει το ιερό.
Το ντεμπούτο του Μαροκινού συγγραφέα-σκηνοθέτη Αλάα-Εντίν-Αζέμ καταφέρνει να αποδώσει με πολύ φρέσκο χιούμορ αυτή την κατάσταση με ένα εκπληκτικό καστ εκκεντρικών χαρακτήρων. Το περιοδικό Variety σχολιάζει:"Εκτός από το σχολιασμό των θεμάτων της πίστης και του χρήματος, το πολυεπίπεδο σενάριο πραγματεύεται επίσης θέματα νεωτερικότητας και παράδοσης, όχι μόνο με τα νέα ή τα παλιά χωριά, αλλά και με τους εργολάβους κατασκευαστές δρόμων, οι οποίοι δουλεύουν για να συνδέσουν την περιοχή με την υπόλοιπη χώρα."

(δ.τ.)