του Lu Chuan
city2.jpg
Η Nanjing (Ναντζίνγκ) είναι μια πόλη στα κεντρικά της Κίνας, βόρεια της Σαγκάης. Το όνομα της σημαίνει στα κινέζικα η "Νότια Πρωτεύουσα" και ήταν μια απο τις τέσσερεις αρχαίες πρωτεύουσες της κινέζικης αυτοκρατορίας -κάτι που δηλώνει και τη θέση της στην κινέζικη ιστορία. Ωστόσο η πόλη δεν είναι γνωστή για τη ιστορική της σημασία της αλλά για κάτι άλλο. Η Σφαγή της Nanjing (γνωστή και ως Ο Βιασμός της Nanjing) έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πλέον μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας. Τα δραματικά γεγονότα που στιγμάτισαν τις σχέσεις Κίνας - Ιαπωνίας ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 1937 και ένα τμήμα τους αποτυπώνεται με τον πλέον ζoφερό τρόπο στην ταινία. Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν την πόλη και διαπράττουν μία απο τις μεγαλύτερες σφαγές στην παγκόσμια ιστορία. Τα θύματα ανέρχονται στο αστρονομικό αριθμό των 300.000. Η ταινία απεικονίζει στιγμές και γεγονότα από μια αποτρόπαιη πραγματικότητα, με κέντρο ένα αυτόπτη μάρτυρα. Όχι κάποιο θύμα αυτής της σφαγής, δηλαδή έναν Κινέζο, αλλά ένα θύτη, ένα νεαρό Ιάπωνα στρατιώτη. Το περιοδικό Variety αναφέρει σε μια κριτική του ότι η ταινία είναι «Ένα ιμπρεσιονιστικό αριστούργημα, που στοιχειώνει τη μνήμη με εικόνες συγκλονιστικές».
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Λου Τσουάν (Lu Chuan ) γεννήθηκε το 1971 στο Σιντζιάνγκ, της Κίνας. Αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου το 1998 ξεκίνησε την σταδιοδρομία του από την συγγραφή σεναρίων για την τηλεοπτική σειρά Black Hole, μια από της πιο δημοφιλείς σειρές της Κίνας.
city1.jpgΤο σκηνοθετικό του ντεμπούτο έκανε το 2001, με την ταινία «The Missing Gun», η οποία παρουσιάστηκε στο 55ο Φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο του 2002, έπειτα στην Βενετία τον Αύγουστο και στο Sundance στα τέλη της ίδιας χρονιάς.
Η δεύτερη ταινία του, «Mountain Patrol» έλαβε διθυραμβικές κριτικές και διακρίθηκε με πολλά βραβεία ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκυο, Καλύτερης Ασιατικής Ταινίας στα Κινηματογραφικά Βραβεία του Χονγκ Κόνγκ και το Βραβείο Ειδικής Μνείας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2005.
Ο Λου Τσουάν δούλευε για την τρίτη του ταινία από το 2005. Το επικών διαστάσεων «City of Life and Death» προσέλκυσε πάνω από 3 εκατομμύρια θεατές και με αυτή την ταινία ο Λου Τσουάν έγινε ο πέμπτος σκηνοθέτης στην Κίνα που έσπασε το φράγμα των εκατό εκατομμυρίων box office κι έφτασε τα εκατόν ογδόντα εκατομμύρια.

(πηγή δελτίο τύπου)