του Eytan Fox
buble2.jpg
Με φόντο το εκρηκτικό τοπίο των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, η ταινία αφηγείται μια διπλά απαγορευμένη σχέση: τη σχέση ενός νεαρού Ισραηλινού με έναν Παλαιστίνιο.
Η οδός Sheikin είναι μια από τις πιο μοντέρνες και ακριβές περιοχές του Τελ Αβιβ, γεμάτη με μοδάτα μαγαζιά και γκαλερί, αποκομμένη από τις θρησκευτικές και στρατιωτικές διαμάχες που μαστίζουν την ευρύτερη περιοχή, γι’ αυτό και συχνά οι κάτοικοι του Ισραήλ την αποκαλούν ‘σαπουνόφουσκα’.
Η ταινία, παρακολουθεί τη ζωή τριών νέων (Lulu, Noam, Υali) που ζουν και εργάζονται σε αυτή την ‘σαπουνόφουσκα’, τις ερωτικές τους περιπέτειες και τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους. Ο Noam και ο Yali είναι ζευγάρι. Ο πρώτος δουλεύει σε ένα δισκάδικο ενώ ο Yali είναι ιδιοκτήτης καφετέριας. Όλα θα ανατραπούν όμως όταν ο Noam στη διάρκεια της θητείας του στα σύνορα θα γνωρίσει τον Παλαιστίνιο Ashraf και οι δυο νέοι θα βρεθούν «αιχμάλωτοι» της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και του αιματηρού κύκλου βίας.
buble1.jpgΟ Eytan Fox, σκηνοθέτης της ταινίας, σε μια συνέντευξή του στο  ιστότοπο www.10percent.gr δηλώνει: "«Γυάλα»/ Bubble έχουν βαφτίσει οι υπόλοιποι Ισραηλινοί το Τελαβίβ για να περιγράψουν τη ζωή που κάνουν πολλοί νέοι σε αυτή την πόλη: βγαίνουν, διασκεδάζουν, κάνουν ψώνια αποκομμένοι από τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου.
(...) Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι στο Τελαβίβ αποστασιοποιούνται συνειδητά από την πραγματικότητα του πολέμου επειδή είναι ανυπόφερτη. Γι’ αυτό θεωρούνται επιπόλαιοι και ανεύθυνοι από άλλους Ισραηλινούς. Εγώ θεωρώ αυτή την αποστασιοποίηση μηχανισμό επιβίωσης. Εξάλλου, είναι ακριβοδίκαιο να πούμε ότι οι «επιπόλαιοι» κάτοικοι του Τελαβίβ ασχολούνται ενεργά με την κατοχή, θέτουν δύσκολα ερωτήματα για τον πόλεμο, γράφουν για αυτόν, γυρίζουν ταινίες, διαδηλώνουν."
Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία (C.I.C.A.E. και Reader Jury of the “Siegessaule”) στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Η προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη Eytan Fox, Walk on Water, υπήρξε η πιο επιτυχημένη Ισραηλινή παραγωγή με διανομή σε πάνω από 25 χώρες.