του Ronny Yu
(η δήλωση του σκηνοθέτη)
fearles2.jpg
Η διαδρομή της ταινίας ξεκίνησε το 2004 κατά τύχη. Ήμουν περαστικός από το Χονγκ Κονγκ και ο παραγωγός Bill Kong (σ.τ.ε. παραγωγός της ταινίας Hero) με ρώτησε με ποιον κινέζο ηθοποιό θα ήθελα να συνεργαστώ. Εκείνη την εποχή δεν σχεδίαζα να κάνω ξανά κινέζική ταινία, αφού εργαζόμουν εδώ και καιρό στο Χόλιγουντ. Ωστόσο αμέσως ήξερα με ποιον θα ήθελα να συνεργαστώ: τον Jet Li!

Ο Jet είναι ο μοναδικός ηθοποιός που γνωρίζω ο οποίος μπορεί να τα κάνει όλα. Έχει ένα παρελθόν στις πολεμικές τέχνες, κάνει ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές και πάνω απ’ όλα μπορεί να παίξει σαν ηθοποιός. Έτσι είπα στον Bill ότι αν έκανα ξανά, ύστερα από τόσο χρόνια, μια κινέζικη ταινία τότε αυτή θα την έκανα μόνο με τον Jet Li. Μόλις το άκουσε αυτό ο Bill μου έδειξε ένα σενάριο που επεξεργαζόταν για τον Jet που είχε σαν ήρωα τον κινέζο πρωταθλητή πολεμικών τεχνών Huo Yuanjia. Στην αρχή δεν έβλεπα τους λόγους που θα έπρεπε να κάνω αυτήν την ταινία. Σίγουρα θα υπήρχαν πολλές σημαντικές σκηνές συγκρούσεων, σίγουρα ο Huo είναι μια γοητευτική ιστορική προσωπικότητα, όμως η ιστορία χρειαζόταν κάτι ακόμα κάτι που να απευθύνεται στο σημερινό θεατή… χρειαζόταν ψυχή.
fearles1.jpg
Είχα την έμπνευση όταν συνάντησα τον Jet Li. Μου είπε ότι στην Κίνα κάθε χρόνο 280 χιλιάδες άνθρωποι αυτοκτονούν. Αυτό τον βάραινε και μου είπε πως οι νέοι σήμερα έχουν ξεχάσει πως είναι να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Με επηρέασαν έντονα αυτά που μου είπε και ξαφνικά άρχισα να βλέπω τις δυνατότητες που υπήρχαν στην ιστορία του Huo. Ο Huo είναι μια πατριωτική φιγούρα στην κινέζικη ιστορία επειδή ένωσε όλες τις διαφορετικές σχολές των πολεμικών τεχνών κάτω από μια στέγη και εισήγαγε στην Κίνα την έννοια του «ευ αγωνίζεσθαι». Έδωσε ελπίδα σε μια εποχή που το ηθικό των κινέζων ήταν στο χαμηλότερο σημείο.

Αντιλήφθηκα ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των νέων με άσχημη ψυχολογία και λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών αγώνων ότι τώρα ήταν μια καλή εποχή για να διερευνήσουμε το τι εφάρμοσε στην ζωή του αυτός ο άνθρωπος. Ήμουν απόλυτα σίγουρος ότι η ταινία θα έπρεπε να απευθυνόταν σ’ όλους τους θεατές. Έτσι δεν θα αφορούσε στον ήρωα Huo Yuanjia αλλά τον άνθρωπο Huo Yuanjia. Ήταν ένα συνηθισμένος μαχητής, του οποίου η περηφάνια, η αλαζονεία και η υπεροψία σχεδόν τον κατέστρεψαν. Ήταν επίσης κάποιος που βρήκε τη λύτρωση όταν κατάλαβε ότι οι πολεμικές τέχνες ήταν μια πνευματική πρόκληση και όχι μια σωματική.
Ο κινέζικος χαρακτήρας για τις πολεμικές τέχνες αποτελείται από δύο μέρη- χαρακτήρες: ο πρώτος σημαίνει στοπ και ο δεύτερος πόλεμος. Οι πολεμικές τέχνες είναι η πειθαρχία που προωθεί την ειρήνη, όχι την βία -και είναι ακριβώς αυτό που έγινε ο πυρήνας της ιστορίας μας.

(πηγή:σημειώσεις για την παραγωγή)