(10 βάρκες)
του Rolf De Heer
kanoe.jpg
Η ενδέκατη ταινία του ολλανδού σκηνοθέτη αποτελεί μια διερεύνηση μιας σχεδόν άγνωστης και συχνά υποτιμούμενης περιόδου της ιστορίας: την αρχαία περίοδο στην ιστορία των ιθαγενών της Αυστραλίας, των Aboriginal.
Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αυστραλία πριν πολλά, πολλά χρόνια, στην εποχή των μύθων και των θρύλων. Δέκα άνδρες περιπλανιούνται στους βάλτους για να μαζέψουν τα αυγά της “gumany”, ενός είδους χήνας. Ο Dayindi φλέγεται από ερωτικό πόθο και σαγηνεύεται ερωτικά από τη νεαρότερη από τις τρεις συζύγους του μεγάλου του αδελφού Ridjimaril. Όμως αυτά τα συναισθήματα του συνιστούν μια απειλή για τους νόμους και τα ήθη της φυλής. Ο ηλικιωμένος Minygululu με σκοπό την επαναφορά του νέου στην τάξη, του αφηγείται ένα αρχαίο μύθο της φυλής: σ’ αυτό η απαγορευμένη αγάπη οδηγεί στην απαγωγή, στην μαγεία και στην εκδίκηση και η κατάληξη είναι κακή.
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας David Gulpilil, γνωστός απο τις συμμετοχές του σε ταινίες των Nicholas Roeg, Wim Wenders, Peter Weir περιγράφει ως εξής τη γέννηση της ταινίας: «Έδειξα στον Rolf de Heer μια φωτογραφία που τράβηξε ο ανθρωπολόγος Donald Thomson (σ.τ.σ του 1930 που απεικονίζει μια ομάδα ιθαγενών) και του ζήτησα να μου πει τι σκέψεις του προκαλούσε. Ύστερα ξεκίνησε να γραφεί μια ιστορία για το λαό των Ramingining, του λαό μου και αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε. Πίστευα ότι δεν θα λειτουργούσε όμως ήταν τελικά ο Rolf de Heer που έκανε να λειτουργήσει αυτή η ιστορία, η ιστορία του λαού μου. Αυτή η ιστορία δεν τελειώνει με την ταινία Ten Canoes. Συνεχίζεται για πάντα, στο διηνεκές γιατί είναι η αληθινή ιστορία του λαού μας, είναι η ψυχή της πατρίδας, των ανθρώπων, της φύσης».