(Η Εκδίκηση του Σαμουράι)
του Yoji Yamada
love1.jpg
Ο σκηνοθέτης Γιόζι Γιαμάντα (Yoji Yamada), μετά τις ταινίες "Twilight Samurai" και "The Hidden Blade", γράφει και σκηνοθετεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της samurai τριλογίας του. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τριλογίας είναι πως η έμφαση δεν δίνεται στις εντυπωσιακές σκηνές μάχης, αλλά στο σενάριο και στην ιστορία που πρέπει να ειπωθεί.
Η ταινία Η Εκδίκηση του Σαμουράι / Love and Honor/ Bushi no ichibun παρουσιάζει τη σχέση ενός νεαρού τυφλού Σαμουράι και της συζύγου του, η οποία θα πρέπει να κάνει μια θυσία για να υπερασπιστεί την τιμή του άντρα της. Η θυσία αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη ενός δεύτερου άντρα και η ιστορία παρακολουθεί τα συναισθήματα αγάπης, ζήλιας και φθόνου ανάμεσα στους τρεις χαρακτήρες.
Εστιάζοντας στον κεντρικό χαρακτήρα, ολιγαρκή αλλά και αφοσιωμένο, που ζει την κάθε του μέρα βάζοντας τα δυνατά του, ο Γιαμάντα δημιούργησε ένα βαθιά συμπαθητικό πορτραίτο του ήρωα Σινόχο, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην έννοια της αγάπης και της αφοσίωσης που χαρακτήριζε κάποτε τους Ιάπωνες.
love2.jpgΗ ταπεινή αλλά πολύτιμη ευτυχία του Σινόχο και της συζύγου του είναι εμφανής στην καθημερινότητά τους, στα λόγια ενδιαφέροντος που λέει ο ένας στον άλλο, στο μαγείρεμα των πατατών και του ρυζιού, στην καθαριότητα του σπιτικού τους, καθώς και στο τραγούδι των δύο κατοικίδιών τους. Αν και απλή αυτή η ευτυχία, είναι ωστόσο αισθητή. Όταν κάτι που... δεν πρέπει να δοθεί πουθενά, τελικά κλέβεται, και η σύζυγος προσφέρει το κορμί της για χάρη του άντρα της, εκείνος από την πλευρά του ρισκάρει τη ζωή του, ρίχνοντας και το τελευταίο οχυρό της τιμής του.
Για την τρίτη κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου του Shuhei Fujisawa, ο σκηνοθέτης Γιόζι Γιαμάντα επέλεξε το διήγημα "The Blind Sword: Echo of Vengeance" από το βιβλίο "The Hidden Blade: Autumn Breeze Collection".

(πηγή δελτίο τύπου)