(Κάτω από το Ίδιο Φεγγάρι)
της Patricia Riggen
(οι δηλώσεις των συντελεστών)
mismalu1.jpg
Patricia Riggen (σκηνοθέτις)
Είναι μια μικρή, ανθρώπινη και γεμάτη συναίσθημα ταινία. Αυτό που μου προκαλεί την μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βλέπω την αντίδραση του κοινού. Λατρεύω να τους βλέπω να γελάνε, να κλαίνε. Δεν ήταν απλά μια ψυγαγωγία για αυτούς αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ουσία της ταινίας θα τους μείνει.
[Για τις γυναίκες μετανάστες] Ο μόνος λόγος για τον οποίο το κάνουν είναι η αγάπη. Αγάπη για τους γονείς, τα παιδιά, την οικογένεια, τα αδέρφια, για να μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο για μένα. Οι Μεξικανοί μετανάστες είναι πολύ γενναιόδωροι, ηρωϊκοί.
[Για τον τίτλο της ταινίας] Η μια πλευρά του νοήματος αναφέρεται στο ότι όλοι βλέπουμε το ίδιο φεγγάρι, όπου κι αν βρισκόμαστε, σε όποια πλευρά των συνόρων κι αν είμαστε. Με τις συζητήσεις γύρω από το θέμα της μετανάστευσης που γίνονται σήμερα, είναι καλό να θυμόμαστε πως όλοι είμαστε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Η άλλη πλευρά του νοήματος είναι κάτι που λέει η Ροζάριο στο γιο της: πως όποτε νιώθει μόνος, το μόνο που έχει να κάνει είναι να κοιτάξει το φεγγάρι και να ξέρει πως το ίδιο φεγγάρι κοιτάζει κι αυτή.
mismalu2.jpg
Ligiah Villalobos (σεναριογράφος)
Είναι η ιστορία ενός μικρού αγοριού που το εγκαταλείπουν οι γονείς του για να μπορέσουν να του προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον. Δε χρειάζεται να είσαι Μεξικανός ή παράνομος μετανάστης για να μπορέσεις να ταυτιστείς με τα όσα συμβαίνουν στην ταινία.
Ξέρω πως η ταινία θα προκαλέσει συζητήσεις. Ελπίζω πως όσοι τη δουν θα συγκινηθούν από την ιστορία και θα συνειδητοποιήσουν πως πολλοί άνθρωποι κάνουν τεράστιες θυσίες, για να μπορέσουν να βρεθούν στην Αμερική με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Ουσιαστικά όμως είναι μια ιστορία για την αγάπη ανάμεσα σε ένα αγόρι και τη μητέρα του. Είναι μια περιπέτεια. Είναι ένα αγόρι που παίρνει τον έλεγχο της μοίρας του και ξεκινά να βρει την μητέρα του, όπως όλοι αναζητάμε την καριέρα, το μέλλον μας. Νομίζω πως είναι μια μεταφορά για αυτό που κάνουμε σε όλη μας τη ζωή. Απλά ο Κάρλος το κάνει με τον πιο γενναίο τρόπο, ενώ είναι μικρός και μόνος.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)