των Oxide & Danny Pang
recycle1.jpg
Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Ting-yin, μιας νεαρής συγγραφέως, υπεύθυνης μιας μεγάλη συγγραφικής επιτυχίας στη Νότια–ανατολική Ασία. Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για το βιβλίο η Abby, η πράκτορας της Ting-yin, ανακοινώνει ότι το νέο βιβλίο της συγγραφέως θα έχει το τίτλο Re-cyle και θα διαδραματίζεται σε πλαίσιο υπερφυσικό. Οι προσδοκίες των θαυμαστών της συγγραφέας είναι μεγάλες καθώς περιμένουν ότι θα είναι τόσο συγκινητικό και συναρπαστικό όσο και το προηγούμενο της, που ήταν μια ερωτική ιστορία.
Όταν η αφήγηση της ταινίας ξεκινά η Ting-yin γράφει το νέο της βιβλίου. Έχοντας ήδη γράψει το πρώτο κεφάλαιο ξαφνικά βρίσκεται σε αδιέξοδο: Διαγράφει το αρχείο από τον υπολογιστή. Λίγο αργότερα καταλαμβάνεται από ανεξήγητες παραισθήσεις. Σταδιακά ανακαλύπτει ότι αυτά τα υπερφυσικά συμβάντα για τα οποία έγραφε στο μυθιστόρημα της συμβαίνουν και στην πραγματικότητα. Σε λίγο η Ting-yin δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Αντιλαμβάνεται ότι ίσως θα πρέπει να ακολουθήσει τα ίχνη που την οδηγούν στο άλλο σύμπαν. Αυτό εξάλλου δεν είναι το θέμα του βιβλίου της; Ένα βράδυ η Ting-yin αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να περάσει στον άλλο κόσμο, τον κόσμο του απόλυτου τρόμου.
recycle2.jpgΗ ιδέα της ταινίας προέκυψε από μια δυνατότητα που προσφέρει το λειτουργικό σύστημα Windows στους χρήστες υπολογιστών: τη δυνατότητα να επαναφέρουν ένα αρχείο που έχει διαγραφεί και το οποίο όμως εξακολουθεί να παραμένει γραμμένο στο σκληρό δίσκο χωρίς να έχει επικαλυφθεί από κάτι άλλο. Η αφήγηση επικεντρώνεται στο πρόσωπο της νεαρής γυναίκας καθώς ανακαλύπτει μια άλλη, τρομακτική, πραγματικότητα και προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σ’ αυτή. Η ταινία είναι το πορτραίτο μίας νεαρής γυναίκας που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό της και τον κόσμο που την περιβάλλει.
Οι αδελφοί Pang έχουν καταγωγή τους από το Χονγκ Κονγκ όμως ζουν και εργάζονται στη Ταϊλάνδη και μια προηγούμενη ταινία τους The Eye (2002), μια ταινία υπερφυσικού τρόμου, είχε προβληθεί στην Ελλάδα. «Ο χαρακτήρας που υποδύεται η Angelica Lee, της νεαρής συγγραφέως, φοβάται όμως συνεχίζει να εξερευνά τον φόβο της λόγω της περιέργειας που έχει ως συγγραφέας» , δηλώνει ο Oxide Pang ένας από τους σκηνοθέτες της ταινίας. «Σε προηγούμενες ταινίες αυτός το ίδιο πρόσωπο θα έφευγε μακριά. Σ’ αυτή τη ταινία δοκιμάζουμε ένα νέο είδος αφήγησης». Σχετικά με τον τρόπο εργασίας των δύο αδελφών ο Oxide Pang εξηγεί: «Στα γυρίσματα κάθε φορά υπάρχει πάντα ένας Pang –και αυτό μας βοηθά να εξοικονομούμε ενέργεια. Μια μέρα θα είμαι εγώ στο γύρισμα, την άλλη θα είναι ο Danny. Ξέρω ότι αυτό εκπλήσσει πολλούς, όμως σαν δίδυμοι έχουμε ένα ισχυρό δέσιμο. Συζητάμε αρκετά για το σενάριο, προσχεδιάζουμε τα πλάνα και έχουμε την ίδια οπτική αντίληψη».