(Η μεγάλη μας απόγνωση)
του Seyfi Teoman
istanb8.jpg

Η ταινία Η μεγάλη μας απόγνωση του Seyfi Teoman -γνωστού στο ελληνικό κοινό από το Summer Book (Tatil Kitabi)- βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Baris Bicakci.
Αν και πολύ κοντά στη γλυκόπικρη ρομαντική κομεντί, η ταινία δεν εντάσσεται εύκολα σε κατηγοριοποιήσεις και σίγουρα όχι στη συνήθη θεματική της τουρκικής κινηματογραφίας. Ο τίτλος της είναι επίσης παραπλανητικός. Πρόκειται στην ουσία για την ιστορία μιας σπάνιας ανδρικής φιλίας που παραμένει σταθερή ως το τέλος μιας δοκιμασίας.
Η ταινία παρακολουθεί την καθημερινή ζωή δύο διαφορετικών ως προς το χαρακτήρα «κολλητών» φίλων, που είναι κάτι παραπάνω από συγκάτοικοι και κάτι λιγότερο από συζυγικό ζευγάρι. Μια πλατωνική αλλά και παθιασμένη φιλία δύο τριαντάρηδων εφήβων που ανατρέχουν συνεχώς στο παρελθόν γιατί φοβούνται να ενηλικιωθούν. Η εισβολή μιας νεαρής γυναίκας στη ζωή τους και η κοινή τους ερωτική επιθυμία γι αυτήν θα ταράξει προσωρινά τις ισορροπίες, αλλά δε θα αμφισβητήσει τη σχέση τους. Αιωρούμενη ανάμεσα στην ελαφρά μελαγχολία και την κωμική διάθεση και χωρίς κάποια κορύφωση ως το τέλος η ταινία κλείνει αισιόδοξα αν και κάπως αμήχανα. Εξαιρετική είναι η κινηματογράφηση της χειμερινής Άγκυρας και γενικότερα ενός αστικού περιβάλλοντος που δεν εμφανίζεται συχνά στον τουρκικό κινηματογράφο.
Η ταινία, που συμμετείχε και στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα της Berlinale 2011, μοιράστηκε εξ ημισείας το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του 30ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης (2011).

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]