του Tian Zhuangzhuang
bluekit2.jpg
Κλασική ταινία του κινέζικού σινεμά. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Tian Zhuangzhuang μαζί με τον Zhang Yimou (Ήρωας) και τον Chen Kaige είναι μέλος της 5η γενιάς του κινέζικου κινηματογράφου. Η ομάδα αυτή των σκηνοθετών εμφανίσθηκε στο προσκήνιο μετά την πολιτιστική επανάσταση, στις αρχές της δεκαετίας του 80 και γνώρισε αμέσως την διεθνή αποδοχή.
Γυρισμένη το 1993, η ταινία αυτή προκάλεσε προβλήματα στον σκηνοθέτη της: απαγορεύτηκε η προβολή της στην Κίνα και ο Tian επί μια δεκαετία δεν γύρισε νέα ταινία. Παρόλα αυτά η ταινία έτυχε παγκόσμιας διανομής και όπου προβλήθηκε προκάλεσε ενθουσιαστικές κριτικές.
Η αφήγηση της ταινίας καλύπτει την περίοδο των έντονων πολιτικών μεταβολών: από τις αρχές της δεκαετίας του 50 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60. Είναι η περίοδος που το καθεστώς διέρχεται την πιο δύσκολη φάση του, καθώς η Κίνα μεταμορφώνεται από μια αγροτική χώρα σε μια βιομηχανική. Η πολιτική εκστρατεία "Αφήστε εκατό λουλούδια να ανθίσουν", το "Μεγάλο Αλμα προς τα εμπρός" και τέλος η περιβόητη Πολιτιστική Επανάσταση: αυτές είναι οι τρεις φάσεις που διέρχεται η Κίνα αυτά τα χρόνια.
bluekit1.jpgΚεντρικό πρόσωπο της αφήγησης είναι ο Tietou (σημαίνει σιδηροκέφαλος) ένα νεαρό αγόρι που μεγαλώνει αυτά τα δύσκολα χρόνια. Με αφετηρία την γαμήλια τελετή των γονιών του -ενός βιβλιοθηκάριου και μιας δασκάλας- που γίνεται το 1953, την χρονιά που πέθανε ο Στάλιν, η σκηνοθεσία παρακολουθεί μέσα στις διαδρομές του χρόνο τον οικογενειακό του περιγύρου. Ο πατέρας του που πέφτει σε δυσμένεια και στέλνεται για αναμόρφωση στην επαρχία (όπου και πεθαίνει), ένας θείος του στρατιωτικός σταδιακά χάνει το φως του, ένας φίλος της οικογένειας είναι γεμάτος ενοχές: αυτά είναι ορισμένα από τα πρόσωπα της αφήγησης. Όμως ο αληθινός πρωταγωνιστής της ταινίας είναι η μητέρα του Tietou, η οποία μένοντας χήρα νέα αγωνίζεται να μεγαλώσει μόνη της το άτακτο αγόρι.
Σε τρία μέρη χωρίζεται η ταινία -ο πατέρας, ο θείος, ο πατριός- και το καθένα περιγράφει την σχέση μητέρας και γιου μ' ένα ανδρικό πρόσωπο. Ενώ ο κεντρικός ιστός που διατρέχει όλη την ταινία είναι οι αγώνες τους για μια καλύτερη ζωή. Ο σκηνοθέτης αφηγούμενος αυτές τις διαδρομές μέσα στον χρόνο επικεντρώνεται στο πως η πολιτική αναταραχή αντανακλά στις προσωπικές ζωές των ηρώων, πως τις καταστρέφει και πως τέλος αυτά τα πρόσωπα προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν την ζωή τους.
"Οι ιστορίες που υπάρχουν στην ταινία είναι αληθινές και τις αντιμετώπισα με ειλικρίνεια", δηλώνει ο σκηνοθέτης. Η ένταση των συναισθημάτων και η εσωτερική δύναμη, που χαρακτηρίζουν τους κεντρικούς χαρακτήρες, αντιπαλεύουν την μελαγχολία και την θλίψη για τα θύματα που αφήνει η ιστορία, καθώς προχωρά προς το μέλλον.
(DVD περιοχής 1, με αγγλικούς υποτίτλους)

Δημήτρης Μπάμπας