του Nir Bergman
broken1.jpg
Στο κέντρο της ταινίας Broken Wings του Nir Bergman βρίσκεται μια μεσοαστική οικογένεια του Ισραήλ που αντιμετωπίζει ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα: ο πατέρας της οικογένειας έχει πεθάνει. Η μητέρα μαζί με τα τέσσερα παιδιά της έχουν μπροστά τους ένα αδιέξοδο: τα οικονομικά προβλήματα και ο πόνος της θλίψης απειλούν να υπονομεύσουν την ενότητα της οικογένειας.
Αποφεύγοντας την ακραία έκφραση των συναισθημάτων ο σκηνοθέτης Nir Bergman συνθέτει μέσα από τα πέντε επεισόδια της ζωής μιας μεσοαστικής οικογένειας, ένα συγκινητικό δράμα για την εύθραυστη φύση της ευτυχίας.
Η ταινία προβλήθηκε στο τμήμα Panorama του Φεστιβάλ του Βερολίνου (2003) και βραβεύτηκε με το βραβείο κοινού και τα βραβεία της Ecumenical Jury και C.I.C.A.E., επίσης βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ του Τόκιο (2002).
Στις παρακάτω γραμμές ο σκηνοθέτης εξηγεί τα της ταινίας…
broken2.jpg
Η αρχική ιδέα της ταινίας προήλθε από την εποχή που η οικογένεια μου ήταν ολοκληρωτικά διαλυμένη. Ήμουν 10 χρόνων και οι γονείς μου είχαν χωρίσει. Το ζήτημα είναι ότι την δεκαετία του 70 στην Χάιφα το διαζύγιο δεν ήταν κάτι συνηθισμένο και οι άνθρωποι αληθινά δεν ήξεραν πώς να το αντιμετωπίσουν. Δεν είναι όπως σήμερα.
Έφυγα με την μητέρα μου. Η αδελφή μου έφυγε από το σπίτι και ο πατέρας μου πήγε στο Τελ Αβίβ που εκείνη την εποχή ήταν χιλιόμετρα μακριά. Ήταν σαν να μ' είχαν εγκαταλείψει. Η μικρού μήκους ταινία μου, με τίτλο Sea Horses, είναι ακριβώς γι' αυτή την περίοδο - είναι για ένα παιδί που περιμένει τον πατέρα του να γυρίσει στο σπίτι. Όμως στο Broken Wings δεν ήθελα να ασχοληθώ με το διαζύγιο, γιατί αυτό δεν αποτελεί σήμερα ζήτημα. Έτσι πήρα την απόφαση ο πατέρας της οικογένειας να' ναι νεκρός.
Γνώριζα τον εσωτερικό πόνο των χαρακτήρων, ωστόσο ενώ έγραφα το σενάριο θ' έπρεπε να νιώσω τι σημαίνει η οριστική απώλεια του πατέρα. Έκανα αρκετή έρευνα, ειδικά προσπαθώντας να κατανοήσω τα διαφορετικά στάδια της θλίψης, του πένθους από τα οποία περνά κάθε μέλος της οικογένειας. Από την αρχή αποφάσισα ότι για κάθε χαρακτήρα θα υπάρχει ένα σημείο στο οποίο πονά περισσότερο. Η Maya, η ηρωίδα, πονά στην καρδιά. Αισθάνεται ενοχές και στα αλήθεια να αφήσει πίσω της την θλίψη και το πένθος όμως δεν μπορεί. Όταν κάποιος πεθαίνει αισθάνεσαι ενοχές απλώς και μόνο που ζεις -το ότι τρως, το ότι κάνεις έρωτα …αυτά είναι τα πιο δύσκολα για σένα. Θεώρησα ότι ο δίδυμος αδελφός της Yair είναι αυτός που πονά στο μυαλό. Και θεώρησα ότι η μητέρα είναι αυτή που πόνο περισσότερο στο σώμα.
broken3.jpg(….) Η όλη εμπειρία της συγγραφής του σεναρίου υπήρξε μια εμπειρία για την οικογένεια μου γιατί απ' αυτή βγήκαν πράγματα. Μίλησα με την μητέρα μου, τον πατέρα μου, μίλησα με την αδελφή μου που ζει στο εξωτερικό: ο λογαριασμός του τηλεφώνου ήταν τεράστιος, καθώς συζητούσαμε, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τι συνέβαινε εκείνη την εποχή που η οικογένειά μας σχηματιζόταν. Νομίζω ότι ο μπαμπάς και η μαμά μου είναι στα αλήθεια περήφανοι για την ταινία, αν και κατανοούν από πού προέρχεται, κατανοούν τα προβλήματα και αναλαμβάνουν τις ευθύνες γι' αυτά που συνέβησαν. Η όλη διαδικασία της ταινίας ήταν μια οικογενειακή θεραπεία.
(….) Ως ισραηλινοί μας έμαθαν να θεωρούμε ότι η πατρίδα μας είναι πιο σημαντική από τους εαυτούς μας. Μπορείς αυτό να το δεις συνέχεια στο σινεμά του Ισραήλ: υπάρχει πάντα το "εμείς", "εμείς είμαστε έτσι", "εμείς είμαστε αυτό". Αυτή η ταινία δεν λεει "εμείς" αλλά "εγώ". Είναι μια ταινία για τους ανθρώπους, δεν είναι μια ταινία για την χώρα.
Όταν η σύγκρουση Ισραηλινών - Παλαιστινίων τελειώσει, θα ξεκινήσουμε - να ασχολούμαστε με αρκετά προβλήματα που όλο αυτό τον καιρό παραμερίζουμε. Πράγματα που δεν είναι και τόσο ωραία στο Ισραήλ: έχοντας τόσο μεγάλα προβλήματα δεν ασχολούμαστε με τα μικρά. Επειδή λέμε "έχουμε το πρόβλημα ασφάλειας" - και αυτό το είπαν για πρώτη φορά οι παππούδες μας στους γονείς μας.
Με την ταινία Broken Wings προσπάθησα να διορθώσω κάτι στο σπίτι, να διορθώσω κάτι μικρό. Ωστόσο νομίζω ότι αν διορθώσουμε περισσότερο μικρά προβλήματα, τότε ίσως θα μπορούσαν να διορθωθούν και τα μεγάλα προβλήματα. Στα αλήθεια το πιστεύω αυτό.

(αποσπάσματα από δηλώσεις του Nir Bergman στην ηλεκτρονική τοποθεσία του BBC)